A nagy harckocsi huzavona

A Neokohn főmunkatársa, Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

A háború első 11 hónapja alatt Ukrajna nyugati támogatói makacs következetességgel utasították el az összes kérelmet, kívánalmat, követelést modern nyugati tankok átadására. Robert C. Castel jegyzete.

A kifogásokat az egyre kétségbeesettebb kérések megtagadására két nagy csoportba lehet osztani: politikai és technológiai kifogásokra.

A fő politikai kifogás a támadó fegyverrendszerek átadásával kapcsoltabban meglehetősen gyenge lábakon áll, tekintve, hogy a NATO több száz elavult ex-szovjet páncélost adott át Ukrajnának. Hogy ezek miért lennének kevésbé “támadó jellegű fegyverek”, az sohasem lett kielégítően megmagyarázva.

A fő technológiai kifogás, — és ez leginkább az amerikai Abrams harckocsik átadására vonatkozik –, már szilárdabb lábakon áll, de még mindíg nem fedi fel a nagy harckocsi-huzavona valódi okát.

A szokatlanul szemérmes vonakodás valódi oka nem politikai, hanem a technológiai hiányosságokon alapuló kereskedelmi és presztízs-megfontolás.

Az izraeli páncélosok 2006 libanoni, és a török kollégáik 2016-2017-es szíriai tapasztalata ugyanazt a mintázatot mutatja. A harckocsik, — még a Nyugat relatíve modernnek számító páncélosai is –, igen sebezhetőknek bizonyultak a modern páncéltörő fegyverek által. Talán az egyetlen különbség a modern nyugati és a régebbi szovjet-orosz páncélosok között, hogy az előbbiek jóval több esélyt adnak a személyzetnek a túlélésre, még akkor is, ha a harckocsi súlyos károsodást szenved.

Miért az izraeli Merkava a valaha gyártott egyik legjobb harkocsi?

A Merkavát („Szekér”) néven először 1979 májusában mutatták be. Az új páncélos nem hasonlított semmihez, amit más hadseregek, különösen az Egyesült Államok és a Szovjetunió korábban használt volna.

A 2006-os libanoni háborúban 52 izraeli páncélost ért találat, ezekből 45-öt különböző páncéltörő rakéták okoztak. Ebből a 45-ből 22 esetben a kumulatív robbanófejeknek sikerült áttörniük a Merkavák legendásan védett “irháját”, és komoly károkat okoznia. Az 52 találatot ért harckocsiból 5 semmisült meg, ezek közül az elsőnek a pusztulását egy masszív akna okozta.

A törökök csupán a 2016-os El-Babi csatában legalább tíz Leopard 2A4-es harckocsit vesztettek a Hezbollah-nál alacsonyabb harcértéket képviselő, de hasonlóképpen felszerelt ISIS alakulatok ellen.

A támadás és a védelem ingája 2009-ben kezdett el az ellenkező irányba lendülni, amikor Izrael hadrendbe állította a Trophy aktív védelmi rendszert. Egy olyan rendszerről van szó, amelyik képes érzékelni a közelgő páncéltörő rakétát, és a lövedéket lövedékkel teríteni le. Az azóta eltelt

14 év alatt Izrael egyetlen páncélosa sem sérült meg az egymást követő gázai akciók során.

Az új védelmi rendszer nagy sikerrel vizsgázott újra meg újra a harcmezőn.

Persze — mint általában –, ebben az esetben is “túl szép a menyasszony”. A Trophy hátulütője, hogy egyetlen harckocsi megóvása ezzel az új rendszerrel majdnem egy millió dollárba kerül. Ez az összeg nagyjából megfelel egy korai, Kanadának eladott teljes Leopard 2-es árának, tokkal, vonóval.

A németek beadták a derekukat, mehetnek a Leopardok Ukrajnába

Berlin mindaddig vonakodott, amíg az Egyesült Államok meg nem ígérte, hogy előbb Abrams harckocsikat ad Kijevnek.

Úgy az USA, mint Nagy Britannia, Németország is tett egy sor lépést a Trophy beszerzésére, azonban mindeddig csupán az amerikaiaknak sikerült számottevő mennyiségben beszerezni ezeket a rendszereket.

Mindez azt jelenti, hogy az aktív védelmet nélkülöző nyugati páncélosok, elsősorban a két angolszász gépnél jóval könnyebb Leopard 2-és igen súlyos áldozatokat fognak szenvedni az ukrán harctereken.

Mivel ezek a harckocsik igen fontos exporttermékei a különböző hatalmak hadiiparának, egyáltalán nem utolsó szempont, hogy milyenek lesznek azok a fotók, amik majd bejárjak a világsajtót és ezúttal kinek a tankjaira fogja az Oryx feladni az utolsó kenetet.

Az eszkalációtól való félelmen kívül a gazdasági kockázatvállalástól való vonakodás is szerepet játszott abban, hogy Németország csak akkor volt hajlandó beadni a derekát amikor világossá vált, hogy ezt a marketing-terhet a másik két harckocsi-exportőr hatalom is magára veszi.

Ha égni kell, együtt fognak égni — a szó átvitt és konkrét értelmében is.

Mivel a három harckocsi-donor állam közül egyedül az USA rendelkezik nagyobb mennyiségű Trophy rendszerrel, nem kizárt, hogy marketing megfontolásokból mégis ezekből fog Ukrajnába küldeni. A különbség a Leopard 2-esek veszteségei és a Trophy-val felszerelt Abrams relatív immunitása között természetesen ott lesz minden címlapon és minden YouTube csatornán.

Ha a jóval régebbi Abramsnak nem is fog sikerülnie kiütni az oroszok legújabb Armata harckocsiját a nyeregből, a Leopard 2-és népszerűségének a világpiacokon valószínűleg megadja majd a kegyelemdöfést.

Biden: az Egyesült Államok Abrams harckocsikat ad Ukrajnának

Az Egyesült Államok Abrams típusú harckocsikat küld Ukrajnának – jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerdán Washingtonban.