A németek beadták a derekukat, mehetnek a Leopardok Ukrajnába

Németország szerdán jóváhagyta Leopard 2 harckocsik szállítását Ukrajnának, miután Kijev és számos szövetséges hetekig nyomást gyakorolt rá.

Berlin 14 Leopard 2 A6-os harckocsiból álló századot biztosít a Bundeswehr készleteiből, és engedélyt ad arra is, hogy más európai országok saját készleteikből harckocsikat küldjenek Ukrajnának – közölte Steffen Hebestreit kormányszóvivő egy nyilatkozatban.

„A cél az, hogy gyorsan összeállítsunk két harckocsizászlóaljat Leopard 2 harckocsikkal Ukrajna számára”

– mondta.

Az ukrán csapatok kiképzése Németországban hamarosan megkezdődik

– tette hozzá. Berlin lőszert és karbantartást is biztosít a harckocsikhoz a nyilatkozat szerint.

„Ez a döntés a jól ismert vonalunkat követi, hogy lehetőségeinkhez mérten támogatjuk Ukrajnát”

– mondta Olaf Scholz német kancellár, aki várhatóan a következő órákban beszédet mond az ügyről a német parlamentben.

Steffen Hebestreit on Twitter: „Im Kabinett hat der @Bundeskanzler heute weitere Unterstützung an die #Ukraine mit der Lieferung von #Leopard 2 Panzern angekündigt. Auch Partnerländern wird eine entsprechende Genehmigung erteilt. Das ist eng mit den internationalen Partnern abgestimmt. https://t.co/e31Kf3V1oi / Twitter”

Im Kabinett hat der @Bundeskanzler heute weitere Unterstützung an die #Ukraine mit der Lieferung von #Leopard 2 Panzern angekündigt. Auch Partnerländern wird eine entsprechende Genehmigung erteilt. Das ist eng mit den internationalen Partnern abgestimmt. https://t.co/e31Kf3V1oi

Rishi Sunak brit miniszterelnök, aki elsőként jelentette be tankok küldését Ukrajnába, üdvözölte Berlin „helyes döntését”.

A német gyártmányú harckocsik egyike Kijev régi kéréseinek európai szövetségeseitől.

Berlin mindaddig vonakodott a biztosításuktól, és addig nem adta meg az engedélyt Lengyelországnak, hogy Leopárdjait Ukrajnába küldje, amíg az Egyesült Államok meg nem ígérte, hogy előbb Abrams harckocsikat ad Kijevnek.

Elsőként, január közepén a lengyel kormány jelentette be, hogy ugyancsak 14 darab Leopard 2-vel is támogatná Ukrajnát, ha más országok követik példáját. A német sajtóban közölt elemzések szerint Németország mellett Finnország, Svédország, Hollandia, és akár Spanyolország és Portugália is csatlakozhat a lengyel kezdeményezéshez, az Egyesült Államok pedig ugyancsak a legmodernebb harckocsijából, az M1 Abrams típusból adhat át jelentős számú darabot Ukrajnának.

A német kormánynak a hadiipari exportról szóló szabályok miatt

nemcsak arról kellett döntenie, hogy kaphat-e Ukrajna Leopardokat a Bundeswehrtől, hanem arról is, hogy engedélyezi-e más országoknak a német gyártótól vásárolt harckocsik továbbadását.

A döntést hetekig folytatott belső egyeztetés és nyilvános vita előzte meg.

Mázli: Nem cél a harmadik világháború kirobbantása

Viszont Abrams és Leopard harckocsik mellett nagy hatótávolságú rakéták szállítását is sürgeti az amerikai szenátus Ukrajnában járt küldöttsége.

Andrij Melnyik ukrán külügyminiszter-helyettes, korábbi berlini nagykövet az ntv német hírtelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a védekezés támogatása modern nyugati harckocsikkal csak a számos szükséges lépés egyike, és következő lépésként az ukrán haditengerészetet is meg kell erősíteni.

Ukrajnának hadihajókra és tengeralattjárókra is szüksége van nyugati támogatóitól, hogy megvédhesse igen hosszú fekete-tengeri partvonalát és megakadályozhassa az újabb orosz tengeri támadásokat

– mondta a diplomata, és hozzátette:

a háborúnak még messze nincs vége, Oroszország „nagyon erős ellenfél”, és hadiipara „teljes gőzzel termeli a fegyvereket”.

Amint korábban megírtuk, az oroszok szerint nem jó ötlet a német tankok megjelenése Ukrajnában.

A Leopard harckocsik Ukrajnába szállítása nem tesz majd jót az orosz-német kapcsolatoknak

– figyelmeztetett Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak nyilatkozva.

„Az ilyen szállítások nem sok jót ígérnek a kapcsolatok jövőjét tekintve. Minden bizonnyal nyomot hagynak majd e kapcsolatok jövőjén”

– jelentette ki a Kreml szóvivője arra a kérdésre válaszolva, hogyan befolyásolja majd az Oroszország és Németország közötti viszonyt, ha Berlin jóváhagyja a Leopard tankok szállítását Kijevnek.

Tovább megy a huzavona a Leopard tankok ukrajnai bevetése körül

Míg egyes országok „nagyon határozottan követelik”, hogy Leoparddal is segítsék a védekezést, mások „éppen olyan alaposan mérlegelni akarnak, mint a német kancellár”.