Tovább megy a huzavona a Leopard tankok ukrajnai bevetése körül

Németország nem szigetelődött el abban a kérdésben, hogy kell-e Leopard típusú német harckocsikkal támogatni az orosz támadás ellen védekező Ukrajnát – jelentette ki Boris Pistorius német védelmi miniszter kedden Berlinben.

A négy napja kinevezett miniszter Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott első hivatalos megbeszélése után, kettejük közös tájékoztatóján kifejtette: míg egyes országok „nagyon határozottan követelik”, hogy Ukrajna támogatói a világ legerősebb és legmodernebb nyugati harckocsijának számító Leoparddal is segítsék a védekezést, mások „éppen olyan alaposan mérlegelni akarnak, mint a német kancellár”.

Ez azonban nem megosztottságot jelent, hanem azt, hogy az álláspontok összehangolása egy folyamat, amelyhez idő kell – mondta Boris Pistorius.

Hozzátette: hamarosan elkészül a minisztérium jelentése a hadsereg (Bundeswehr) Leopard-állományáról és a harckocsik állapotáról, felszereltségéről, így nagyon gyorsan el lehet kezdeni a kiképzést és a szállítást, ha a kormány úgy határoz, hogy a Bundeswehrtől is átadnak ilyen harckocsikat Ukrajnának.

Jens Stoltenberg hozzátette: bízik abban, hogy hamarosan lezárulnak a szövetségesek közötti egyeztetések és sikerül megállapodásra jutni.

Kiemelte: még ütőképesebb és fejlettebb fegyverrendszerekkel, köztük harckocsikkal is segíteni kell a védekezést, méghozzá az eddiginél gyorsabban, mert döntő fontosságú szakasz következik Oroszország Ukrajna elleni háborújában, a Kreml újabb támodásokra készül.

Mint mondta, éppen ezért üdvözli, hogy a német kormány már a döntéselőkészítés szakaszában arra bíztatja Leopardokkal rendelkező partnereit, hogy kezdje meg az ukrán katonák kiképzését a harckocsi használatára.

A NATO-főtitkár aláhúzta: csak azzal lehet tartós békét teremteni, hogy világossá teszik Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, hogy „nem győzhet a csatatéren”, ehhez pedig képessé kell tenni az ukrán erőket az orosz megszállás alá került területek visszafoglalására.

A német kormánynak a Leopardok ügyében nemcsak arról kell dönteni, hogy átadnak-e harckocsikat a Bundeswehrtől Ukrajnának, hanem a hadiipari exportról szóló szabályok alapján arról is, hogy engedélyezi-e más országoknak a német gyártótól vásárolt harckocsik továbbadását.

Elsőként, január közepén a lengyel kormány jelentette be, hogy egy nemzetközi összefogás keretében átadna 14 Leopard harckocsit Ukrajnának. Keddi német sajtójelentések szerint be is nyújtották a német kormányhoz a reexporthoz szükséges kérelmet.

Fokozódik a nyomás Berlinre, hogy tankokat adjon Ukrajnának

Ukrajnának Leopárd tankok kellenének, Németország akkor küldene, ha az amerikaiak is tennének hasonló lépést.

A lengyelek már nagyon szeretnék

Németország megkapta a lengyel engedélykérést német gyártmányú Leopard harckocsik Ukrajnába szállításához – közölte keddi Twitter-bejegyzésében Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

Blaszczak arra szólította fel a német felet, hogy csatlakozzon az Ukrajnát Leopard-2 harckocsikkal támogató országok koalíciójához. „Ez közös ügyünk, hiszen egész Európa biztonságáról van szó” – írta.

Annalena Baerbock német külügyminiszter vasárnap este úgy nyilatkozott, hogy nem érkezett még engedélykérés a szövetségi kormányhoz külföldre eladott Leopard harckocsik Ukrajnába szállításáról, de ha érkezne ilyen, nem állnának a kezdeményezés útjába.

A hadiipari exportról szóló német jogszabályok szerint a német szövetségi kormány engedélye nélkül nem lehet külföldre kivitt harckocsit harmadik országnak átadni.

A wpolityce.pl lengyel hírportál megszerezte és már hétfő este ismertette a Robert Habeck német gazdasági, valamint Boris Pistorius védelmi miniszternek címzett levél tartalmát.

Blaszczak a levélben reményének adott hangot, hogy a német fél segíti Lengyelországot a harckocsik kezelésével megbízott ukrán katonák kiképzésében, és biztosítja az alkatrészeket és a lőszert. A tárcavezető aláhúzta, hogy az ügy gyors elbírálására számít.

Mateusz Morawiecki kormányfő vasárnap a PAP hírügynökségnek elmondta: ha Berlin nem hagyja jóvá a Leopard harckocsik átadását Ukrajnának, akkor Lengyelország egy szűkebb, Németország nélküli koalícióban is támogatná korszerű fegyverekkel az Oroszország által megtámadott országot.

Varsó eredetileg azt javasolta, hogy a nyugati államok szélesebb koalíciója legalább egy páncélos dandárnyi tankot adjon Ukrajnának, Lengyelország ennek keretében tizennégy Leopard-2 harckocsit szállítana a saját készleteiből. Dánia, Finnország, Norvégia, Spanyolország és Portugália is jelezte, hogy csatlakozna a kezdeményezéshez, a balti államok – Észtország, Lettország, Litvánia – külügyminiszterei pedig szombaton közös nyilatkozatban felszólították a német kormányt, hogy azonnali hatállyal biztosítson ilyen harckocsikat Ukrajnának.

Varsó Scholzék beleegyezése nélkül is adna német tankokat Ukrajnának

„Vagy gyorsan megszerezzük ezt a megállapodást, vagy mi magunk fogunk helyesen cselekedni” – mondta a lengyel miniszterelnök.

Az oroszok szerint nem jó ötlet

A Leopard harckocsik Ukrajnába szállítása nem tesz majd jót az orosz-német kapcsolatoknak – figyelmeztetett Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak nyilatkozva.

„Az ilyen szállítások nem sok jót ígérnek a kapcsolatok jövőjét tekintve. Minden bizonnyal nyomot hagynak majd e kapcsolatok jövőjén” – jelentette ki a Kreml szóvivője arra a kérdésre válaszolva, hogyan befolyásolja majd az Oroszország és Németország közötti viszonyt, ha Berlin jóváhagyja a Leopard tankok szállítását Kijevnek.

Peszkov szerint a kétoldalú kapcsolatok jelenleg „már meglehetősen mélyponton vannak”.

„Nincs érdemi párbeszéd Németországgal, az Európai Unió többi országával vagy az észak-atlanti szövetséggel”

– mondta.

Lloyd Austin: Döntő jelentőségű szakasz kezdődött Oroszország háborújában

Döntő jelentőségű szakasz kezdődött Oroszország Ukrajna elleni háborújában, ezért még nagyobb erővel kell segíteni az ukránok önvédelmi küzdelmét Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.