Varsó Scholzék beleegyezése nélkül is adna német tankokat Ukrajnának

„Vagy gyorsan megszerezzük ezt a megállapodást, vagy mi magunk fogunk helyesen cselekedni” – mondta a lengyel miniszterelnök.

Lengyelország kész egyedül, Németország engedélye nélkül is tankokat küldeni Ukrajnába – jelentette ki szerdán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Lengyelország vállalta, hogy 14 Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnának. De mivel a tankok német gyártmányúak, szüksége van Berlin jóváhagyására, amelyet Olaf Scholz kancellár még nem adott meg.

„A hozzájárulás itt másodlagos kérdés” – mondta Morawiecki a lengyel közszolgálati rádiónak, miközben hazatért Davosból, ahol a Világgazdasági Fórumon vett részt.

„Vagy gyorsan megszerezzük ezt a megállapodást, vagy mi magunk tesszük meg a helyes dolgot”

– tette hozzá a miniszterelnök.

Németország több európai szövetségese is arra kéri Berlint, hogy engedélyezze Leopard 2 harckocsijának Ukrajnába történő újrakivitelét, de maga a német kormány az Egyesült Államokra vár, hogy megtegye az első lépést.

„Itt az a legfontosabb, hogy a németek (…) minél hamarabb felajánlják modern tankjaikat, modern felszereléseiket, mert ezen múlhat az ukrajnai szabadság megvédésének képessége, és így egész Európa biztonsága”

– mondta Morawiecki.

Múlt héten Andrzej Duda lengyel elnök azt mondta, hogy országa „egy század Leopard harckocsit” ad át Ukrajnának „a nemzetközi koalícióépítés részeként”. Sauli Niinistö finn elnök akkor azt mondta, hogy országa szintén korlátozott számú harckocsit biztosít, „mivel Finnország Oroszországgal határos, és nem tagja a NATO-nak”.

A német kormány eddig nem tágított. Amikor szerdán egy davosi rendezvényen felszólalva a témáról kérdezték, Olaf Scholz kancellár megismételte kormánya álláspontját az Ukrajnának küldött katonai segélyekről.

„Mi [azok közé tartozunk], akik a legtöbbet teszik” – mondta Scholz.

„Soha nem egyedül teszünk valamit, hanem másokkal együtt, különösen az Egyesült Államokkal, amelyek nagyon fontosak ebben a közös feladatban, hogy megvédjük Ukrajna függetlenségét és szuverenitását” – tette hozzá.

Nagy-Britannia hivatalosan is ígéretet tett arra, hogy Ukrajnának szállítja néhány saját harckocsiját, a brit Challenger 2-t.

Ukrajna az elmúlt hetekben páncélozott harckocsik szállítására sürgette nyugati szövetségeseit, mondván, hogy több százra van szüksége ahhoz, hogy tavasszal nagyszabású ellentámadást indíthasson Oroszország ellen.

Fotó: MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk

Fokozódik a nyomás Berlinre, hogy tankokat adjon Ukrajnának

Ukrajnának Leopárd tankok kellenének, Németország akkor küldene, ha az amerikaiak is tennének hasonló lépést.