Fokozódik a nyomás Berlinre, hogy tankokat adjon Ukrajnának

Németország akkor küld német gyártmányú harckocsikat Ukrajnának, ha az Egyesült Államok is hasonlóképpen tesz – mondta egy berlini kormányzati forrás a Reutersnek, mivel a NATO-partnerek továbbra sem tudnak megegyezni abban, hogy hogyan lehetne a legjobban felfegyverezni Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban.

Ukrajna modern nyugati fegyvereket, különösen nehéz harckocsikat kért, hogy a tavaly februárban betört orosz erőkkel szemben 2022 második felében elért néhány harctéri sikert követően újra lendületbe jöjjön.

Berlin vétójoggal rendelkezik a NATO-szövetséges hadseregek által Európa-szerte bevetett Leopard harckocsik exportjáról szóló bármilyen döntés felett, amelyeket védelmi szakértők a legmegfelelőbbnek tartanak Ukrajna számára.

Olaf Scholz német kancellár az elmúlt napokban többször is hangsúlyozta zárt ajtók mögött azt a feltételt, hogy amerikai tankokat is küldjenek Ukrajnába – mondta a névtelenséget kérő német kormányzati forrás.

Amikor Németország álláspontjáról kérdezték, Joe Biden amerikai elnök szóvivője, Karine Jean-Pierre azt mondta:

„Az elnök úgy véli, hogy minden országnak saját szuverén döntést kell hoznia arról, hogy a biztonsági segítségnyújtás milyen lépéseit és milyen felszereléseket tud biztosítani Ukrajnának”.

A NATO-szövetségesek igyekeztek elkerülni annak kockázatát, hogy úgy tűnjön, hogy közvetlenül konfrontálódnak Oroszországgal, és tartózkodtak attól, hogy a nehézfegyvereket küldjenek Ukrajnába.

Egy amerikai tisztségviselő szerint a Biden-kormányzat hamarosan jóváhagy egy új, több mint 2 milliárd dollár értékű segélycsomagot Ukrajnának, amely valószínűleg tartalmazna Stryker páncélozott járműveket Kijev számára, de M1 Abram harckocsikat nem.

Lengyelország Leopard harckocsikat ad át Ukrajnának

Egyelőre egy zászlóaljnyi harckocsit kapna Ukrajna a lengyelektől.

A csomagot akár már pénteken bejelenthetik a több tucatnyi ország vezető védelmi tisztviselőinek találkozóján az amerikai Ramstein légibázison, Németországban.

A Pentagon továbbra sem áll készen arra, hogy teljesítse Kijev M1 Abrams harckocsikra vonatkozó kérését – közölte Colin Kahl, a Pentagon vezető politikai tanácsadója, aki nemrég tért vissza ukrajnai útjáról.

„Egyszerűen nem hiszem, hogy már itt tartanánk” – mondta Kahl.

„Az Abrams harckocsi egy nagyon bonyolult berendezés. Nagyon drága. Nehéz a személyzetet kiképezni, ráadásul sugárhajtóműve van.”

Németország új védelmi minisztere, Boris Pistorius csütörtökön fogadja Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert.

Austin a találkozón nyomást fog gyakorolni Pistoriusra, hogy engedélyezze a német gyártmányú Leopard harckocsik Ukrajnának történő átadását, mivel több NATO-ország is rendelkezik velük, és hajlandó lenne gyorsan leszállítani őket – közölték amerikai tisztviselők.

A pénteki találkozón a figyelem középpontjában Németország áll majd, amely azt mondta, hogy nyugati tankokat csak akkor szabad Ukrajnának szállítani, ha Kijev fő szövetségesei között megállapodás születik.

Nagy-Britannia ebben a hónapban növelte a nyomást Berlinre azzal, hogy az első nyugati országként harckocsikat küldött Ukrajnának, és ígéretet tett egy századnyi Challenger típusú jármű leszállítására, de Lengyelország és Finnország közölte, hogy adna Leopard harckocsikat, ha Németország beleegyezik.

A davosi fórumon szerdán videókapcsolaton keresztül elhangzott beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette a nyugati szövetségeseket, hogy segítsenek felszerelni országát, mielőtt Oroszország a következő rakéta- és páncélozott szárazföldi támadást indítaná.

„Ukrajna légvédelmi rendszerekkel való ellátásának meg kell előznie Oroszország következő rakétatámadásait”

– mondta Zelenszkij. „A nyugati harckocsik ellátásának meg kell előznie az orosz tankok újabb invázióját”.

A német Leopard 2-t a Nyugat egyik legjobb harckocsijának tartják. Több mint 60 tonnát  nyom, 120 mm-es simacsövű löveggel rendelkezik, és akár öt kilométeres távolságból is képes célpontokat eltalálni.

Ukrajna, amely eddig elsősorban a szovjet korabeli T-72-es harckocsikra támaszkodott, azt mondja, hogy az új harckocsik mozgékony tűzerőt biztosítanának csapatainak ahhoz, hogy döntő csatákban kiszorítsák az orosz csapatokat.

Miért napjaink egyik legjobb harckocsija a Leopard 2 A7+?

A Krauss-Maffei Wegmann 2018 decemberében kapott megrendelést 44 darab Leopard 2A7+ harckocsira a Magyar Honvédségtől, amelyek leszállítását 2021 és 2025 között tervezik.