Miért napjaink egyik legjobb harckocsija a Leopard 2 A7+?

A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) tervezte és fejlesztette ki a Leopard 2A7+ következő generációs harckocsit (MBT) a Német Fegyveres Erők számára. Az új harckocsi a Leopard 2A6 MBT továbbfejlesztése, és már fokozottabb védelmi és felderítő képességekkel rendelkezik.

A 2A7+ MBT-t a franciaországi Eurosatory 2010 kiállításon mutatták be, majd később a harckocsit a NATO-szövetséges Kanada Afganisztánban már be is vetette.

Németország Szövetségi Biztonsági Tanácsa 2011 júliusában jóváhagyta a Szaúd-Arábiának történő, 200 harckocsi eladásáról szóló megállapodást. Katar 2013-ban 62 harckocsira adott megrendelést a KMW-nek. Az első tételt a harckocsikból 2015-ben szállították le a katari fegyveres erőknek.

A KMW 2018 decemberében kapott megrendelést 44 Leopard 2A7+ harckocsi szállítására a Magyar Honvédségtől, amelyek leszállítását 2021 és 2025 között tervezik. Dánia 2022-ig 44 darab 2A7 MBT-t kap kézhez, míg Németország 2023-ig 104 darab korszerűsített 2A7 MBT-t.

A Leopard 2A7+ harckocsi kialakítása és jellemzői

A Leopard 2A7+ harckocsi a Leopard 2 MBT alapján épült, és a jobb fenntarthatóság érdekében digitalizált technológiával és multifunkcionális felhasználói felülettel rendelkezik. A Leopard 2A7+ tornyát és alvázát pedig hűtőrendszerrel szerelték fel.

A harckocsi moduláris felépítése lehetővé teszi a magas intenzitású műveleteket is a városi környezetben. A harckocsi hossza mintegy 10,97 m, szélessége 4 m, a torony tetőmagassága pedig 2,64 m. A jármű súlya 67 500 kg, és egy négyfős személyzet irányítja.

Leopard 2A7+ MBT fegyverzet

A Leopard 2A7+ harckocsit egy FLW 200 moduláris, távirányítású könnyűfegyverrel szerelték fel, amely aktív önvédelmet biztosít különböző célpontok ellen. A fegyverrendszer autonóm járműfelismerő képességgel és optoelektronikai berendezésekkel rendelkezik.

A Leopard elsődleges fegyvere egy 120 mm-es L55 / L44 löveg, amely képes a szabványos NATO lőszereket és az új, programozható 120 mm-es HE lövedékeket is kilőni. A harckocsira integrálható egy 7,62 mm-es géppuska és egy 40 mm-es gránátvető vagy egy .50-es géppuska. A fegyverállás mindkét oldalára füstgránátvetők szerelhetők, hogy a harckocsit elrejtsék az ellenséges erők szeme elől.

Magyarország vette a legtöbb német szupertankot

Csaknem 600 milliárd forintért vásárolt német tankokat és páncélosokat a magyar kormány Németországtól.

A Leopard 2A7+ MBT védelme

A Leopard 2A7+ harckocsi moduláris védelemmel van felszerelve, amely 360°-os védelmet nyújt a személyzetnek a páncéltörő rakéták, aknák, improvizált robbanószerkezetek (IED) és rakétagránátok (RPG) tüzével szemben.

A harckocsit aknaszántóval, aknagörgővel szerelték fel az aknák és akadályok elhárítására.

Megfigyelés és tűzvezetés

A Leopard 2A7+ MBT parancsnoki állása PERI RTWL stabilizált üvegből készült optikai periszkópot tartalmaz, amellyel mind nappal, mind éjszaka nagy távolságokra ellátni. A periszkóp egy harmadik generációs Attica hőkamerából, egy nappali CCD-kamerából, és egy lézeres távolságmérőből áll.

A lövészállás egy EMES 15 fő irányzékkal és egy FERO Z18 kiegészítő céltávcsővel van felszerelve.

A Leopard 2A7+ MBT meghajtása és teljesítménye

A Leopard 2A7+ harckocsit egy MTU MB 873 dízelmotor hajtja, amely 1500 lóerős teljesítményre képes. A harckocsi maximális sebessége 72km/h, hatótávolsága (sík terepen) pedig 450km.

A gyártók

A Rheinmetall Group 2013 júniusában kapott szerződést L55 simacsövű lövegek és 120 mm-es lőszerek szállítására mintegy 60 Leopard 2A7+ harckocsihoz. A vállalat továbbá vállalta a tűzvezető rendszerek és az elektro-optikai érzékelők szállítását is a közepes kaliberű fegyverzethez.

A Cassidian Optronics, az Airbus Defence and Space leányvállalata 2014 márciusában kapott megrendelést a Krauss-Maffei Wegmanntól a Leopard 2A7+ harckocsihoz szükséges optikai és optronikai berendezések szállítására.

A Saab pedig 2017 decemberében szállította a Barracuda mobil álcázórendszereket (MCS) a német hadsereg új Leopard 2A7V harckocsijainak a felszerelésére (a Leopard 2A7V a Leopard 2 A7 harckocsi legújabb változata).

Miért az izraeli Merkava a valaha gyártott egyik legjobb harkocsi?

A Merkavát („Szekér”) néven először 1979 májusában mutatták be. Az új páncélos nem hasonlított semmihez, amit más hadseregek, különösen az Egyesült Államok és a Szovjetunió korábban használt volna.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.