„Brazília a béke országa” – beintett Berlinnek az új baloldali brazil kormány

Brazília nem szállít lőszert azokhoz a német önjáró légvédelmi ágyúkhoz, melyeket Németország ígért nemrég Ukrajnának – közölte Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök Olaf Scholz német kancellárral történt találkozója után.

Brazília nem érdekelt abban, hogy továbbadja a lőszert az ukrajnai háborúban való felhasználásra – mondta Lula a Scholzcal tarott közös sajtótájékoztatón helyi idő szerint hétfőn a brazil fővárosban.

Olaf Scholz vasárnap este érkezett Brazíliába, négynapos dél-amerikai útja utolsó állomására.

„Brazília a béke országa. Ezért nem akar semmiféle, még közvetett részvételt sem a háborúban”

– tette hozzá Lula.

Németország már áprilisban, nem sokkal az ukrajnai orosz invázió elindulása után Brazíliához fordult lőszerekért a Gepardok számára. Lula azonban most elzárkózott a kérés teljesítésétől.

A sajtótájékoztatón a brazil elnök arról is beszélt, hogy minél hamarabb szabadkereskedelmi megállapodást szeretne a Mercosur dél-amerikai kereskedelmi szövetség és az Európai Unió (EU) között. Scholz hangsúlyozta, mindkét fél érdekelt a szerződésben.

Mi az orosz Blitz valódi célja Ukrajnában?

Úgy jártunk, mint az egyszeri sakkmester: a gyalogokat húzogatjuk lázasan, és közben elnézzük az ellenfél vezérét. Robert C. Castel elemzése.

A Mercosur államai – Brazília, Argentína, Uruguay és Paraguay – 1999 óta tárgyalnak a kereskedelmi megállapodásról az EU-val. Az elvi megállapodás már 2019-ben megszületett, maradt azonban még néhány nyitott kérdés, különösen az Amazonas-vidék jobb védelmével kapcsolatban.

Olaf Scholz bejelentette, hogy ősszel újrakezdik a német-brazil kormányzati konzultációkat, melyek 2015-ben kezdődtek, majd Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök ideje alatt abbamaradtak.

A német kancellár támogatásáról biztosította Lulát a január 8-i brazíliavárosi eseményekkel kapcsolatban, amikor Bolsonaro hívei lerohanták a kormányépületeket, mert nem fogadták el a választási vereséget.

„A demokratáknak szorosan össze kell tartaniuk” – mondta Scholz, hozzátéve, hogy a zavargások „arra emlékeztetnek, hogy mindent meg kell tennünk a demokrácia védelmében”.

Terroristákkal barátkozó szélsőbaloldali politikus lett Brazília új elnöke

Mutatjuk mit érdemes tudni a dél-amerikai ország frissen megválasztott elnökéről.