WSJ: Izrael és a Moszad áll az iráni dróncsapások mögött

Izrael hajtotta végre a szombati dróncsapást az iráni katonai létesítmény ellen – közölték a Wall Street Journallal amerikai tisztviselők és a műveletet ismerő személyek.

A szombati csapás fő célpontja egy iszfaháni bevásárlóközpont mögött található raktár volt, amely Irán szerint lőszerraktárként működött. A szemtanúk által a közösségi médiában közzétett videókon egy kisebb robbanás látható az épület felett, amely látszólag minimális károkat okozott az épületen kívül.

Ronen Solomon, független hírszerzési elemző és az Intelli Times blog szerzője szerint a robbanás kis mérete arra utal, hogy a célpont nem lőszerraktár volt.

Ehelyett szerinte egy laboratórium vagy katonai-logisztikai telephely lehetett.

Solomon szerint a műholdképek azt mutatják, hogy a raktár az Iráni Űrkutatási Központ egyik egységéhez tartozó telephellyel szemben található – ez az Egyesült Államok által szankcionált szervezet, amely részt vesz az iráni ballisztikus rakétaprogramban.

Az iráni állítások ellenére óriási siker volt az Irán ellen Iszfahánnál végrehajtott dróntámadás a The Jerusalem Post nyugati hírszerzési és külföldi forrásai szerint.

A Post forrásai szerint „a valós károk [az épületen belül], messze túlmutatnak a kívülről látható, kisebb tetőszerkezeti káron”.

Dróncsapás és földrengés érte, aztán még ki is gyulladt egy olajfinomító Iránban

A The Times of Israel híradása szerint feltételezhetően Izrael áll a titokzatos dróncsapások mögött.

A múlt héten az Egyesült Államok és Izrael az eddigi legnagyobb közös hadgyakorlatát hajtotta végre, amelyben mindkét ország több mint 7500 fővel vett részt, és egy sor forgatókönyvet teszteltek, köztül a légvédelmi rendszerek kiiktatására és a vadászrepülőgépek üzemanyaggal való feltöltésére való képességüket – mindkettő kulcsfontosságú eleme lehet egy Irán elleni nagyobb katonai csapásnak.

Izrael vezérkari főnöke a múlt héten a The Wall Street Journalnak azt mondta, hogy Izrael és az Egyesült Államok a legrosszabbra készül Iránnal kapcsolatban.

Herzi Halevi azt mondta, hogy a hadgyakorlat „nagyon világos üzenetet küldött Iránnak”.

Biden erőfeszítései az Iránnal kötött nukleáris megállapodás felelevenítésére megrekedtek, és az Egyesült Államoknak még nem sikerült alternatívát kidolgoznia.

Netanjahu és Izrael azonban sürgeti az Egyesült Államokat, hogy keményebb álláspontot képviseljen Iránnal szemben.

Iráni dróngyárat semmisített meg az izraeli légierő

Az akció sikerrel járt.