Fizetett provokáció: oroszbarát újságíró pénzelte a svédországi Korán-égetést

A svéd média szerint Moszkva áll az incidens mögött, amelynek célja Svédország NATO-tagságának az elszabotálása.

Chang Frick svéd újságíró, aki az orosz állami propagandacsatornával, az RT-vel van kapcsolatban, fizetett Rasmus Paludan dán szélsőjobboldali aktivistának, hogy nyilvánosan égessen el egy Koránt a svédországi török nagykövetség közelében.

A szombaton lezajlott tiltakozás visszatetszést váltott ki Törökországban, és oda vezetett, hogy Erdogan elnök kijelentette:

Svédország ne számítson Ankara támogatására a NATO-tagsággal kapcsolatban.

A svéd média azt feltételezi, hogy Moszkva áll a Korán-égetés mögött.

Az esemény időzítése különösen jelentős, mivel nem sokkal Pal Jonson svéd védelmi miniszter tervezett törökországi látogatása előtt történt, amelyet a tiltakozás után végül lemondtak. Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője korábban azt mondta, hogy ha Svédország és Finnország csatlakozik a NATO-hoz, az „negatív következményekkel” járhat az európai békére nézve. Az északi országok az ukrajnai orosz invázió közepette kérték felvételüket az Egyesült Államok vezette szövetségbe, és hónapokig tárgyaltak Ankarával a jóváhagyásról.

A svéd média úgy értesült, hogy bár Paludan, aki svéd állampolgársággal is rendelkezik, kifejezetten a tiltakozás miatt utazott Stockholmba, a Korán-égetéssel zajló demonstráció bejelentéséhez szükséges adminisztrációs díjat Frick fizette ki neki.

Paludan ezt megerősítette a médiának, illetve azt is hogy a Korán-égetés ötletét is Frick vetette fel neki, aki garantálta számára, hogy a tüntetés következtében esetlegesen elszenvedett kárait fedezni fogják.

Erdogan megfúrhatja a svéd NATO-tagságot a Korán-égetés miatt

„Akik ilyen szégyent okoztak országunk nagykövetsége előtt, nem számíthatnak többé jóindulatra tőlünk a NATO-tagság iránti kérelmükkel kapcsolatban” – fakadt ki a török elnök.

Az oroszbarát álláspontjáról ismert 39 éves Frick a Nyheter Idag nevű online portál főszerkesztője, és a bevándorlásellenes Svéd Demokrata párt online csatornájának, a Riksnek is műsorvezetője. Korábban többször megfordult Moszkvában, és rendszeres szereplője volt az orosz propagandamédia műsorainak. Henrik Vinge, a párt helyettes vezetője a helyi médiának azt mondta, hogy a Svéd Demokratáknak nincs közük Paludan akciójához.

Clown on Twitter: „So in case you wonder who @ChangFrick is…the dude who is behind Paludan’s this time imb€cility …well here he is ⬇️! This dude suggested Paludan that instead of burning the Quran (if so) should’ve been better to try something new…burning the turkish flag in front of 1/2 https://t.co/eIoqdzqs5w / Twitter”

So in case you wonder who @ChangFrick is…the dude who is behind Paludan’s this time imb€cility …well here he is ⬇️! This dude suggested Paludan that instead of burning the Quran (if so) should’ve been better to try something new…burning the turkish flag in front of 1/2 https://t.co/eIoqdzqs5w

Frick, aki tagadja, hogy 2014 óta bármilyen kapcsolata lenne az RT-vel, megerősítette, hogy fizetett Paludannak, de azt állította, nem hiszi, hogy a tiltakozás veszélyeztette volna Svédország NATO-tagságát.

„Ha azzal, hogy 320 korona adminisztrációs díjat fizettem a rendőrségnek, szabotáltam a pályázatot, akkor az valószínűleg már a kezdetektől fogva nagyon ingatag lábakon állt”

– mondta a svéd médiának.

Hozzátette, hogy amit tett azt a „a szólásszabadság támogatása érdekében” tette, és bevallotta, hogy Törökország ellen irányult.

„Ebben a konkrét esetben támogatom az ilyen jellegű tevékenységet, amikor Törökországról és Erdoganról van szó” – mondta.

A legfrissebb hírek szerint Frick fizette Paludan svédországi repülőjegyét is, de ezt mind Paludan, mind Frick tagadja.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Finnország már akár a svédek nélkül is belépne a NATO-ba

Miután Erdogan azt mondta, hogy Svédország ne számítson országa támogatására a NATO-csatlakozáshoz azután, hogy Ankara stockholmi nagykövetsége előtt elégettek egy Koránt.