Finnország már akár a svédek nélkül is belépne a NATO-ba

Finnország külügyminisztere kedden kijelentette, hogy az országnak fel kell készülnie arra, hogy északi szomszédja nélkül is csatlakozzon a NATO-hoz, miután Törökország kifogást emelt Svédországnak a kormányközi katonai szövetséghez való csatlakozási pályázata ellen.

„Fel kell mérnünk a helyzetet, hogy történt-e valami, ami hosszabb távon megakadályozná Svédországot abban, hogy folytassa” – mondta Pekka Haavisto külügyminiszter az Yleisradio Oy nemzeti közszolgálati műsorszolgáltatónak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn azt mondta, hogy Svédország ne számítson országa támogatására a NATO-csatlakozáshoz, miután Ankara stockholmi nagykövetsége előtt elégettek egy Koránt.

„Svédország ne várjon tőlünk támogatást a NATO-hoz”

– mondta Erdogan első hivatalos válaszában arra a szombati incidensre, amelyet egy iszlámellenes politikus követett el egy olyan tüntetésen, amelyet Törökország tiltakozása ellenére a svéd rendőrség jóváhagyott.

Haavisto annak a véleményének adott hangot, hogy a török jóváhagyás megszerzése késni fog, amíg Ankara meg nem tartja a májusra tervezett választásokat. Erdogan szombaton jelentette be, hogy a törökök május 14-én járulnak az urnák elé a parlamenti választásokon, egy hónappal korábban, mint ahogyan azt korábban hangoztatták.

A finn külügyminiszter azt mondta, hogy továbbra is a közös finn-svéd pályázat az előnyösebb megoldás, és hangsúlyozta, hogy „túl korai lenne állást foglalni”.

Erdogan megfúrhatja a svéd NATO-tagságot a Korán-égetés miatt

„Akik ilyen szégyent okoztak országunk nagykövetsége előtt, nem számíthatnak többé jóindulatra tőlünk a NATO-tagság iránti kérelmükkel kapcsolatban” – fakadt ki a török elnök.