Erdogan megfúrhatja a svéd NATO-tagságot a Korán-égetés miatt

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn figyelmeztette Svédországot, hogy ne számítson a támogatására a NATO-csatlakozáshoz, miután Ankara stockholmi nagykövetsége előtt Koránt égettek.

Erdogan dühös megjegyzései tovább távolították Svédország és Finnország csatlakozásának kilátásait a nyugati védelmi szövetséghez a májusi törökországi elnök- és parlamenti választások előtt.

Törökország és Magyarország az egyetlen NATO-tagok, amelyek még nem ratifikálták a skandináv szomszédok történelmi jelentőségű döntését, miszerint Oroszország ukrajnai inváziójára válaszul szakítanak a katonai elzárkózás hagyományával.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök megígérte, hogy parlamentje a jövő hónapban jóváhagyja a két ajánlatot, Erdogan azonban megmakacsolja magát a szorosnak ígérkező választások előtt, amelyeken nacionalista választói bázisát próbálja feltüzelni.

„Svédország ne várjon tőlünk támogatást a NATO-ban”

– mondta Erdogan első hivatalos válaszában egy iszlámellenes politikus szombati tüntetésen elkövetett tettére, amelyet a svéd rendőrség Törökország tiltakozása ellenére jóváhagyott.

„Világos, hogy azok, akik ilyen szégyent okoztak országunk nagykövetsége előtt, nem számíthatnak többé jóindulatra tőlünk a NATO-tagság iránti kérelmükkel kapcsolatban”

– mondta Erdogan.

A svéd vezetők határozottan elítélték Rasmus Paludan szélsőjobboldali politikus cselekedeteit, de megvédték országukban a szólásszabadság tág definícióját.

Erdogan már egy sor kemény feltételt szabott, amelyek között szerepel az a követelés, hogy Svédország adja ki több tucat, többnyire kurd gyanúsítottat, akiket Ankara vagy „terrorizmussal”, vagy a 2016-os sikertelen puccsban való részvétellel vádol.

Úgy tűnt, hogy Svédország sikerrel udvarol Törökországnak, miután magas rangú minisztereik számos látogatást tettek Ankarában.

Stockholm alkotmánymódosítást is elfogadott, amely lehetővé teszi az Ankara által követelt szigorúbb terrorellenes törvények elfogadását.

Törökország bekérette a holland nagykövetet egy hágai Korán-égetés miatt

Hágában a Pegida nevű szélsőjobboldali szervezet hollandiai vezetője, Edwin Wagensveld széttépte, meggyújtotta és megtaposta a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát.

A dolgok azonban elmérgesedtek, amikor egy kisebb kurd csoport e hónap elején Erdogan képmását akasztotta ki a stockholmi városháza elé.

Törökország beidézte a svéd nagykövetet és visszavonta a svéd parlament elnökének meghívását Ankarába.

A svéd rendőrség Paludan tiltakozását jóváhagyó döntése hasonló reakciót váltott ki.

Törökország beidézte Stockholm nagykövetét egy újabb leszólásra, és lemondta a svéd védelmi miniszter tervezett látogatását.

Erdogan szerint a muszlim szent könyv elégetése gyűlölet-bűncselekmény, amelyet nem lehet a szólásszabadsággal védeni.

„Senkinek sincs joga megalázni a szenteket”

– mondta az országos televízióban közvetített megjegyzéseiben.

Erdogan tovább kekeckedik a svéd NATO-tagsággal

Svédország szeretne segíteni Törökországnak a terrorizmus elleni harcban, és különösen annak szabályozását illetően ez év végén és a jövő év elején nagy lépéseket fog tenni.