Trump: Én egy napon belül véget tudnék vetni a háborúnak

Donald Trump volt elnök szerint „24 órán belül” sikeresen tárgyalna az orosz-ukrán háború befejezéséről.

Trump csütörtökön az „Igazság” nevű közösségi oldalán közzétett, csupa nagybetűs bejegyzésében azzal érvelt, hogy tárgyalási képességei könnyedén véget vetnének a konfliktusnak. Trump fenntartotta, hogy a háború „soha nem történt volna meg”, ha 2020-ban nem szenvedett volna vereséget Joe Biden elnöktől, ugyanakkor azt állította, hogy elnökként még mindig képes lenne gyorsan véget vetni a konfliktusnak.

„Ha elnök lennénk, az orosz-ukrán háború sem lett volna, de még most is, ha elnök lennék, 24 órán belül képes lennék tárgyalni ennek a szörnyű és gyorsan eszkalálódó háborúnak a befejezéséről”

– írta Trump. „Az emberi élet ilyen tragikus elvesztegetése!!!”

Egy posztban korábban csütörtökön Trump arra figyelmeztetett, hogy a Biden-kormányzat terve, miszerint 31 M1A1 Abrams harckocsit küldenének Ukrajnába, „atomfegyvereket” eredményezhet Oroszország részéről. Azt állította, hogy a háború befejezése, amely már a 12. hónapja tart, „egyszerű” lenne.

„Először jönnek a tankok, aztán jönnek a nukleáris fegyverek” – írta Trump. „Vessünk véget ennek az őrült háborúnak, most. Olyan könnyű megtenni!”

Trump-hűséges és republikánus képviselő, Troy Nehls texasi képviselő is azzal kecsegtetett csütörtökön korábban, hogy a volt elnök könnyen megoldja a konfliktust.

Nehls a Fox Newsnak adott interjújában azt sugallta, hogy a háború „véget érne”, ha Biden megkérné Trumpot, hogy hívja fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

(Newsweek)

Guardian: Mostantól ez a Nyugat háborúja Oroszország ellen

A tankok Ukrajnába küldése egy dolgot tesz egyértelművé: ez most egy nyugati háború Oroszország ellen.