Kanye West nem szívesen látott vendég Ausztráliában

Egy ausztrál miniszter szerdán azt mondta, hogy fennáll a lehetősége annak, hogy megtagadják az országba való beutazáshoz szükséges vízumot az antiszemita botrányba keveredett Kanye West amerikai rappertől – jelentette a Reuters.

„Az ilyen gondolatokat képviselő embereket, akik a múltban vízumot kértek Ausztráliába való beutazásra, elutasították. Arra számítok, hogy ha ő is kérvényezné, ugyanezen az eljáráson kellene átmennie, és ugyanazokra a kérdésekre kellene válaszolnia, mint nekik” – mondta a jelentés szerint Jason Clare ausztrál oktatási miniszter.

A hír, hogy West Down Underbe látogatna, hogy találkozzon párja, a Melbourne-ben felnőtt Bianca Censori családjával, komoly visszhangot váltott ki.

Az Ausztrál Zsidó Szövetség (AJA) hétfőn felszólította a canberrai hatóságokat, hogy ne adjanak ki vízumot Westnek az országba való beutazáshoz, arra hivatkozva, hogy tervezett látogatása veszélyt jelent a helyi zsidó közösségre.

„Kanye West (vagy ahogy mostanában szereti hívni magát Ye) számos alkalommal vett részt zsidók elleni uszításban, valamint gyűlöletkeltő összeesküvés-elméleteket terjesztett és Adolf Hitlert dicsőítette. Válaszul több vállalat, például az Adidas és a Balenciaga lemondta üzleti megállapodásait, és több közösségi médiavállalat eltávolította őt”

– áll az AJA az Andrew Giles ausztrál bevándorlási, állampolgársági és multikulturális ügyekért felelős miniszternek küldött „sürgős” levelében.

A gyűlölet ára: 530 millió dollárnyi Kanye West-cucc maradt az Adidas nyakán

A Yeezy márka 2021-ben becslések szerint 1,7 milliárd dolláros éves bevételt biztosított az sportcipő gyártónak, ami teljes árbevételének 8%-át tette ki.

„Az antiszemitizmus megemelkedett Ausztráliában, ami egy világméretű tendencia része. A közelmúltban több antiszemita incidens kifejezetten Kanye Westre hivatkozott, többek között Melbourne-ben graffitik és Brisbane-ben szórólapok jelentek meg. Az Ausztrál Zsidó Szövetség attól tart, hogy Kanye West látogatása tovább fokozza a feszült helyzetet, sőt, akár erőszakot is kiválthat”

– folytatódott a levél.

„Kérjük, hogy éljenek hatáskörükkel, és az 1958. évi 5501-es migrációs törvényben foglaltaknak megfelelően személyiségi okokból utasítsák el Kanye West vízumát. Az AJA azt állítja, hogy Kanye West nem felel meg a jellembeli tesztnek, és viselkedése nem felel meg az ausztrál közösség elvárásainak. Úgy véljük, hogy a vízumának megtagadása szükséges az ausztrál közösség, különösen a zsidó közösség védelme érdekében”.

Ausztrália már korábban is megtagadta vagy visszavonta a vízumot olyan személyektől, akik nem feleltek meg a „jó erkölcsi bizonyítványnak” – írja a Reuters, amely egy 2019-es döntést idézett, amely megakadályozta, hogy David Icke brit összeesküvés-elméletíró az országba látogasson.

Gavin McInnesnek, a Proud Boys alapítójának 2018-ban tagadták meg a vízumot.

Peter Dutton ausztrál ellenzéki vezető, aki az előző kormány idején bevándorlási miniszter volt, kedden azt mondta, hogy ő kitiltaná Westet, de a döntés erről a jelenlegi kormányé.

„Antiszemita megjegyzései szégyenletesek, viselkedése és magatartása megdöbbentő” – mondta Dutton.

„Ő nem egy jó jellemű ember, és a miniszternek megvan a lehetősége arra, hogy megállítsa, hogy valaki rossz jellemű ember jöjjön az országunkba”.

A Reuters arról számolt be, hogy Peter Wertheim, az Ausztrál Zsidóság Végrehajtó Tanácsának társ-vezérigazgatója kedden találkozott a kormány tisztviselőivel, hogy a beutazási tilalom mellett érveljen.

„Megértő meghallgatást kaptunk. Megállapítottuk, hogy ez a konkrét személy nem felel meg a jellembeli tesztnek, és nemzeti érdek lenne, ha nem adnánk neki vízumot”

– mondta Wertheim a megbeszélést követően.

Kitüntetik az Adidast, mert szakított Kanye Westtel

A Dávid király-díjat az egykori Theresienstadt koncentrációs táborban adja át az Európai Zsidó Szövetség.