Kitüntetik az Adidast, mert szakított Kanye Westtel

A díjat a több mint 100 európai vezető részvételével Prágában és az egykori Theresienstadt koncentrációs táborban tartott konferencián adják át.

Az Európai Zsidó Szövetség (EJA) a német Adidas sportruházati vállalatot fogja kitüntetni azért, mert az amerikai rapper antiszemita kijelentéseinek sorozata után megszakította a kapcsolatot Kanye Westtel.

Az EJA elnöke, Menachem Margolin rabbi adja át a Dávid király-díjat Amanda Rajkumarnak, az Adidas globális humánerőforrásért, emberekért és kultúráért felelős ügyvezető igazgatósági tagjának. A díjat egy hétfőn kezdődött prágai konferencia keretében adják át a csehországi egykori Theresienstadt koncentrációs táborban.

Kedden több mint 100 vezető, parlamenti képviselő és diplomata gyújt gyertyát Európa-szerte annak a 33 000 embernek az emlékére, akik Theresienstadtban haltak meg, valamint annak a több mint 88 000 fogolynak, akiket megsemmisítő táborokba és más gyilkossági helyszínekre deportáltak. Az eseményre a holokauszt áldozatainak emlékére rendezett nemzetközi holokauszt-emléknap előtt kerül sor, amelyet pénteken tartanak.

Az eseményt szervező EJA a nemzetközi holokauszt-nap alkalmából gyertyagyújtási akciót indított, amelyet Európa valamennyi parlamentjébe eljuttatnak.

A gyűlölet ára: 530 millió dollárnyi Kanye West-cucc maradt az Adidas nyakán

A Yeezy márka 2021-ben becslések szerint 1,7 milliárd dolláros éves bevételt biztosított az sportcipő gyártónak, ami teljes árbevételének 8%-át tette ki.

Margolin a konferencia megnyitóján elmondta, hogy a Theresienstadtban történtek a legjobb példa arra, hogy milyen következményekkel járhatnak az álhírek. A nácik a tábort „kirakatnak” használták, hogy elhárítsák a nemzetközi kritikát a gettókban élő zsidókkal szembeni rossz bánásmódjukkal kapcsolatban, és látszólag boldog embereket mutatott be, köztük gyerekeket, akik kedvükre ettek és különböző kulturális tevékenységeket folytattak – miközben a legtöbbjüket később megsemmisítő táborokba szállították.

„Theresienstadt egy olyan tábor, ahol a nácik filmek és fényképek manipulálásával egy „modell gettót” próbáltak bemutatni”

– mondta.

„Ma, a Covid-19 járvány, az ukrajnai háború és Izrael rágalmazása kapcsán az antiszemiták pontosan ugyanazokat a módszereket alkalmazzák. A zsidó a bűnbak. A politikai polarizáció hozzájárul az antiszemitizmus terjedéséhez. Ebbe a hangulatba illeszkedik az európai rituális vágás elleni törvényhozás. Egyre kevesebb európai zsidó engedi meg magának, hogy félelem nélkül megmutassa zsidóságát. Ha a zsidók elhagyják Európát, az nagyon rossz jelzés lesz a kontinens állapotáról”

– magyarázta.

Margolin az európai parlamentek, kormányok és zsidó közösségek együttműködésére szólított fel az antiszemitizmus elleni küzdelem érdekében.

A 2022-es antiszemita incidensek 46 százaléka Európában, 39 százaléka pedig Észak-Amerikában történt. Az antiszemita cselekmények 39 százalékát a propaganda, 28 százalékát a vandalizmus, 14 százalékát a fizikai bántalmazás, 11 százalékát a szóbeli bántalmazás és 7 százalékát a delegitimálás teszi ki – derült ki a Cionista Világszervezet új globális antiszemitizmus-jelentéséből.

„Magyarország a zsidóság szempontjából Európa egyik legbiztonságosabb országa”

„Magyarország továbbra sem enged semmifajta antiszemita jelenségnek, legyen az szélsőjobboldali, szélsőbaloldali, dzsihadista jellegű vagy Izrael-ellenesség” – mondta Semjén Zsolt.