Vádat emeltek több magas rangú tisztségviselő ellen a bejrúti robbantás miatt

A 2020 augusztusi bejrúti robbanás felderítésével megbízott bíró hétfőn váratlanul lezárta az ügyben folytatott vizsgálatot, és vádat emelt több magas rangú személy, köztük a volt miniszterelnök és a jelenlegi főügyész ellen.

A Reuters hírügynökség által kedden megszerzett bírósági idézés szerint a kikötői robbantást vizsgáló Tarek Bitar bíró emberöléssel vádolja Haszán Diáb akkori miniszterelnököt és kormánya két volt miniszterét, és lehetségesnek tartja a szándékosságot.

A bíró emellett igazságügyi források szerint vádat emelt Haszán Oveidat főügyész, Abbász Ibrahim vezérőrnagy, a libanoni belföldi hírszerzőszolgálat vezetője és Tony Szaliba vezérőrnagy, egy másik biztonsági szerv vezetője, valamint Jean Kahvadzsi volt hadseregparancsnok ellen is. Az azonban egyelőre nem derült ki, hogy mivel vádolják őket.

Óriási robbanás Bejrútban: legalább 30 halott, több ezer sebesült (+videók)

Izrael és a Hezbollah is cáfolta, hogy Izrael bombázta volna a síita terrorszervezet egyik fegyverraktárát.

A 220 halálos áldozatot követelő és Bejrútban hatalmas pusztítást végző robbanás miatt Bitar az igazságügyi források szerint 15 személy – köztük Oveidat, két korábbi miniszter és Haszán Diáb – kihallgatását tűzte ki februárra.

Bejrút kikötőjében 2020 augusztusában 2750 tonnányi, gondatlanul tárolt ammónium-nitrát robbant fel. A világ egyik legnagyobb nem nukleáris detonációjaként számon tartott robbanás miatt egész városnegyedek váltak lakhatatlanná, mintegy 300 ezer ember vesztette el otthonát. A tragédia után a parlamentben kialakult pártviszály miatt a Haszán Diáb vezette libanoni kormány benyújtotta lemondását.

Bitar a múlt héten két francia bíróval is találkozott Bejrútban, akik a robbanás két francia halálos áldozatának ügyében folytatnak vizsgálatot.

A robbantással kapcsolatos vizsgálat 2022 elején akadt el, amikor több bíró is nyugdíjba vonult. Ezeknek a bíróknak kellett volna ítéletet hozniuk azon panaszbeadványokban, amelyeket a robbanás ügyében kikérdezendő magas rangú politikusok nyújtottak be Bitar ellen. Igazságügyi források szerint Bitarnak a felfüggesztés okait vitató jogértelmezéssel mint „kiskapuval” sikerült folytatnia a munkát.

A libanoni politikai elitet nem zavarja, hogy az ország a tönk szélére került

Mindeközben az ENSZ-főtitkár felelősségre vonást követel a bejrúti robbantás ügyében.