A libanoni politikai elitet nem zavarja, hogy az ország a tönk szélére került

A libanoni vezetők a nemzetközi sürgetés ellenére sem hajlandók tárgyalni egymással. A Bejrútban hivatalos látogatáson tartózkodó ENSZ-főtitkár összefogásra szólította fel őket a nemzeti érdekek érdekében.

António Guterres vasárnap érkezett, hogy nemzetközi támogatást gyűjtsön a bajba jutott országnak, és felszólítsa vezetőit, foglalkozzanak a pénzügyi összeomlással, amelyet a több évtizedes korrupció és a sokuk által felügyelt rossz kormányzás okozott. A harmadik éve tartó válság miatt az ENSZ egyik ügynökségének adatai szerint öt emberből négy elszegényedett.

A Nabih Berri parlamenti elnökkel és Nadzsib Mikáti miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseket követően Guterres hétfőn kifejezte jó szándékát, de a kabinet újbóli összehívására tett kísérlet meghiúsult.

A libanoni kabinet, amely a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokra összpontosít a külföldi segélyek felszabadítása érdekében, október 12-e óta nem ülésezett a tavalyi halálos bejrúti kikötői robbanás kivizsgálása körüli vita közepette.

    Az Irán által támogatott radikális síita mozgalom, a Hezbollah és szövetségese, a Berri által vezetett Amal síita mozgalom visszatérésüket a kabinet üléseire a robbantást vizsgáló bíró, Tarek Bitar eltávolításától tették függővé, akit elfogultsággal vádolnak.

Bitar megpróbálta kihallgatni az Amal két magas rangú tagját, akiket a robbantás miatt vádolnak, valamint számos magas rangú politikust és biztonsági tisztviselőt.

Körbekalauzolták az Európai Parlament képviselőit az izraeliek a Hezbollah terroralagútjaiban

„Látják a német gyártmányú ásógépet, amelyet az alagútban hagytak. Megértik, hogy ez 5 millió euróba került nekik.”

Mikáti azt követően látogatott el Berrihez, hogy ő és a házelnök külön találkoztak Guterresszel. Mikáti láthatóan csalódottan távozott a Berrivel folytatott rövid találkozóról, félretolva egy riportert az útjából, aki a kabinet újbóli összehívásáról szóló esetleges megállapodásról faggatta.

Egy Berrihez közeli forrás a Reuters brit hírügynökségnek részletek ismertetése nélkül azt mondta, a kabinet újbóli összehívására vonatkozó javaslatokat vitatta meg Berri és Mikáti.

Egy később kiadott nyilatkozatában Mikáti elismerte, megpróbálta újra összehívni a kabinetet, de hozzátette, a Berrivel folytatott megbeszélés során elutasította, hogy bármilyen módon beavatkozzon az igazságszolgáltatás munkájába.

Utóbbi álláspontját Mikáti ismertette Michel Aun elnökkel is. Aun Szabad Hazafias Mozgalmának egyik magas rangú tagja cáfolta azokat a médiaértesüléseket, amelyek szerint a párt beleegyezett volna a kabinet újbóli összehívására vonatkozó javaslatba, ami Bitar eltávolítását jelentené.

    Bitar elmozdítása azzal a kockázattal járna, hogy még rosszabbá válik Libanon kapcsolata a nyugati adományozókkal és az ENSZ-szel.

Guterres hétfő reggel látogatást tett a bejrúti kikötő romjainál, koszorút helyezett el egy emlékműnél, majd később „megfelelő felelősségre vonást” követelt a legalább 215 halálos áldozatot követelő robbanásért.

Libanon lassan megszűnik államnak lenni, és Irán nem is lehetne boldogabb

A Közel-Kelet korábbi egyik legfejlettebb államában lassan áram és víz sincs, a káoszból pedig Irán húz hasznot.