Netanjahu meglátogatta a jordán királyt

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök előre be nem jelentett látogatást tett kedden Ammánban, ahol II. Abdalláh jordániai király fogadta a Templomhegyen kialakult újbóli feszültség után, amely miatt januárban már két alkalommal is bekérették a zsidó állam nagykövetét.

A királyi udvar közleménye alapján jordániai uralkodó ismételten hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a status quót, ami a muszlimok számára szent helynek számító jeruzsálemi Mecsetek terét (arab nevén al-Haram as-Saríf) illeti.

Jordánia az iszlám vallás harmadik legszentebb helyének, az Al-Aksza mecsetnek otthont adó Templomhegy őrzőjének tekinti magát. Ezt a státuszt Izrael nem fogadja el, de az országok 1994-es békeszerződésében elismerték a királyság „különleges szerepét” ezen a helyen.

Nem engedték be a jordán nagykövetet az al-Aksza mecsetbe

A rendőrök rövid ideig tartották csak fel, nem akadályozták meg a belépését, de ő faképnél hagyta őket, és távozott a helyszínről.

II. Abdalláh egyben a nyugalom megőrzését sürgette, valamint azt, hogy Izrael „hagyjon fel az olyan erőszakos cselekményekkel”, amelyek alááshatják a béke kilátásait. Kijelentésével a jordániai uralkodó arra utalt, hogy a Netanjahu vezette új izraeli kormány a ciszjordániai zsidó telepek kiterjesztésére tett ígéretet. Hangsúlyozta: Jordánia „sziklaszilárdan” támogatja a kétállami megoldást az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében.

Netanjahu hivatala közleményben tudatta, hogy a két vezető regionális kérdéseket és a kétoldalú együttműködést is megvitatta. A felek méltatták az országaik közti hosszan tartó baráti és partneri kapcsolatokat.

A múlt héten a jordániai külügyminisztériumba bekérették Izrael ammáni nagykövetét tiltakozásul, hogy az izraeli rendőrség nem engedte Jordánia követét belépni az Al-Aksza mecsetbe. Korábban pedig a királyság Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter templomhegyi látogatása miatt tiltakozott.

Ember! Most jövök a Templom-hegyről!

Alig lépett hivatalba Netanjahu új vallásos-cionista kormánya, máris valótlanságokat állítanak egyik miniszteréről a nemzetközi és hazai sajtó egyes szereplői.