Ukrajnába utazik az új izraeli külügyminiszter

Az ukrán kollégájával folytatott telefonbeszélgetés során Eli Cohen ígéretet tett a humanitárius segítségnyújtás folytatására.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter csütörtökön kijevi kollégájával folytatott beszélgetése során elfogadta az ukrajnai látogatásra szóló meghívást.

Ezzel Cohen lenne a legmagasabb rangú izraeli kormánytisztviselő, aki Ukrajnába látogatna azóta, hogy Oroszország tavaly februárban megtámadta az országot.

Az azonban egyelőre még nem világos, hogy az utazásra mikor kerül sor.

A Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetés során Cohen ígéretet tett arra is, hogy 60 napon belül újra megnyitja Izrael a kijevi nagykövetségét (a nagykövetség eddig csak időszakosan volt nyitva, a személyzet néha Lengyelországból dolgozott).

Sikeres évre számít a magyar-izraeli kapcsolatok terén a külügyminiszter

„Az Izrael-ellenes határozatokat a jövőben sem fogjuk megszavazni” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Cohen továbbá sürgette Ukrajnát, hogy fokozza erőfeszítéseit Iránnal szemben, amely drónokat és más fegyvereket szállít Moszkvának, azt javasolta, hogy arra ösztönözze az európai országokat, hogy az Iszlám Forradalmi Gárdát (IRGC) minősítsék terrorszervezetnek.

Az Európai Parlament szerdán 598-9 arányban megszavazta, hogy az Európai Unió kérje az IRGC terrorszervezetek listájára való felvételét.

Cohen emellett ígéretet tett arra, hogy Izrael továbbra is humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának, valamint részvétét fejezte ki a szerdai helikopterbaleset miatt, amelyben meghalt az ukrán belügyminiszter, több tisztviselő és több gyermek.

„A világ országainak fel kell hagyniuk azzal, hogy a homokba dugják a fejüket”

Megtartotta első nyilvánosan mondott beszédét Izrael új külügyminisztere, Eli Cohen.