Izraeli kibercég miatt aggodalmaskodik a Demokratikus Koalíció

Magyarországon telepedhetett le a Cytrox nevű, lehallgató-programokat gyártó cég – mondta csütörtöki, online sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője.

Rónai Sándor úgy fogalmazott: a cég többek között azért a Predator nevű szoftverért is felelős, ami az elmúlt években „több európai megfigyelési botrány középpontjában állt, és amellyel több tízezer ember magánéletéhez férhettek hozzá”.

Az Európai Parlament Pegasus-bizottságának alelnöke több kérdést is feltett a kormánynak. A kabinet tudott-e arról, hogy ez a cég telepedhetett le Magyarországon, illetve arról, hogy a vállalkozás mivel is foglalkozik valójában – kérdezte a politikus.

Rónai Sándor arra is kíváncsi volt, hogy „ha tényleg itt van, a kormány tudtával a cég”, miért tartották fontosnak, hogy éppen Magyarországon telepedjen le? A kabinet kötött-e szerződést a céggel, illetve az kap-e majd megbízást a magyar államtól kémszoftverek gyártására – sorolta felvetéseit.

A Cytrox egy Intellexa nevű cég tulajdonában van, amely korábban Cipruson működött, de később több bizarr incidenst követően Görögországba költözött. A céget a korábbi izraeli katonai hírszerző, Tal Dilian vezeti. Bár a céget külföldön jegyezték be, a források szerint a dolgozók közül sokan izraeliek, és a cégnek még Izraelben is lehetnek alkalmazottai

Tovább dagad a Predator-botrány Görögországban

Jókora lehallgatási-botrányba keveredett a görög titkosszolgálat.