Tovább dagad a Predator-botrány Görögországban

Vizsgálatot rendelt a görög legfelsőbb bíróság, miután kiderült, hogy több mint harminc politikust, újságírót, illetve üzletembert hallgatott le a görög titkosszolgálat – közölték vasárnap igazságügyi források.

Kosztasz Vakszevanisz, a baloldali Dokumento című hetilap kiadója bejelentette, hogy hétfőn meghallgatják az ügyben. A Dokumento szombati leleplező cikkében arról számolt be, hogy a lehallgatott személyek listáján szerepelt Antonisz Szamarasz volt miniszterelnök, több jelenlegi kormánytag és a Vangelisz Marinakisz hajózási vállalkozó, az Olympiakosz és a Nottingham Forest labdarúgóegyesületek tulajdonosa.

A Dokumento szerint a görög hírszerzés a Predator nevű kémszoftverrel végezte a megfigyelést. A hetilap úgy tudja, a lehallgatások célpontjai főleg a konzervatív Új Demokrácia (Nea Dimokratia) kormánypárt befolyásos tagjai voltak, akik Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök megbuktatása esetén lehetséges riválisai volnának.

A Cytrox nevű cég által gyártott Predator szinte teljesen megegyezik a konkurens és híresebb NSO Group kibercég hírhedt Pegasus kémszoftverével.

A Cytrox egy Intellexa nevű cég tulajdonában van, amely korábban Cipruson működött, de később több bizarr incidenst követően Görögországba költözött. A céget a korábbi izraeli katonai hírszerző, Tal Dilian vezeti. Bár a céget külföldön jegyezték be, a források szerint a dolgozók közül sokan izraeliek, és a cégnek még Izraelben is lehetnek alkalmazottai

A Dokumento a legfőbb görög ellenzéki párt, a baloldali Szirizához közeli újság, értesüléseit pedig állítólag „a megfigyelésben kulcsszerepet játszó két személytől” szerezte.

Nikosz Andrulakisz, az ellenzéki Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) elnöke július végén panaszt nyújtott be a görög legfelsőbb bíróságon azt állítva, a Predator nevű kémszoftverrel próbálták meg feltörni a mobiltelefonját. A szocialista politikus az Európai Parlament képviselője, és közlése szerint az Európai Parlament kiberbiztonsági szolgálata értesítette őt a lehallgatásról.

Görög lehallgatási-botrány: távozni kényszerült a kémfőnök

A Cytrox nevű cég által gyártott Predator szinte teljesen megegyezik a konkurens és híresebb NSO Group kibercég hírhedt Pegasus kémszoftverével.