Görög lehallgatási-botrány: távozni kényszerült a kémfőnök

Lemondott pénteken a görög hírszerző szolgálat igazgatója, Panagiotisz Kontoleon és a miniszterelnök hivatalának főtitkára, Grigorisz Dimitriadisz, miután felmerült a gyanú, hogy kémszoftverrel törvénytelenül hallgattak le egy újságírót és egy ellenzéki párt vezetőjét – közölte a miniszterelnök hivatala. Mindkettőjük lemondását elfogadták.

Kontoleon azután mondott le, hogy „törvénytelen lépéseket tártak fel egy törvényes megfigyelés során”- közölte a hivatal, de a részletekre nem tért ki.

A görög törvények értelmében bármilyen megfigyeléshez ügyészi jóváhagyás szükséges.

Dimitriadisz lemondását a hivatal nem indokolta meg. Nikosz Androulakisz, az ellenzéki szocialista PASZOK párt vezetője panaszt tett a bíróságnál amiatt, hogy megpróbálták a Predator kémszoftverrel lehallgatni a mobiltelefonját.

A Cytrox nevű cég által gyártott Predator szinte teljesen megegyezik a konkurens és híresebb NSO Group kibercég hírhedt Pegasus kémszoftverével.

A Cytrox egy Intellexa nevű cég tulajdonában van, amely korábban Cipruson működött, de később több bizarr incidenst követően Görögországba költözött. A céget a korábbi izraeli katonai hírszerző, Tal Dilian vezeti. Bár a céget külföldön jegyezték be, a források szerint a dolgozók közül sokan izraeliek, és a cégnek még Izraelben is lehetnek alkalmazottai – jelentette a Haaretz.

Andrulakisz, aki európai parlamenti képviselő is, közölte: néhány nappal azelőtt értesült a lehallgatási kísérletről az Európai Parlament kiberbiztonsági szolgálatától, hogy július 26-án feljelentést tett.

Áprilisban Tanasszis Kukakisz pénzügyi újságíró kapott értesítést a Citizen Lab nevű digitális jogvédő szervezettől arról, hogy 2021 júliusa és szeptembere között megfigyelték a Predator kémprogram segítségével. A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű, amerikai székhelyű újságíró jogvédő szervezet vizsgálatot követelt annak megállapítására, hogy ki állt a megfigyelés mögött, valamint szorgalmazta az érintettek felelősségre vonását.

Kik a Pegasus kémszoftver botrány haszonélvezői?

Miközben az NSO-ügy alapjaiban rázza meg a rendőrségi, jogi és politikai rendszert, vannak, akiket ez egy kicsit kevésbé zavar, sőt, örülnek is.