Kik a Pegasus kémszoftver botrány haszonélvezői?

Miközben az NSO Pegasus kémprogram-ügy megrázza a rendőrségi, jogi és politikai rendszert, vannak, akiket ez egy kicsit kevésbé zavar, sőt, örülnek is.

A HY Group, a Nokia izraeli importőre 200%-os növekedésről számol be a régebbi generációs telefonok vásárlásában: Azokat, amelyek nem csatlakoznak az internetre, nem teszik lehetővé a böngészést, és nem rendelkeznek olyan üzenetküldő platformokkal, mint a WhatsApp, a Telegram és mások.

A HY Group által a Walla rendelkezésére bocsátott adatok szerint csak az elmúlt három napban több mint 4000 régi generációs Nokia készüléket vásároltak, miközben korábban egy átlagos héten általában 1000 és 2000 közötti készüléket adtak el.

Aki a legegyszerűbb „buta” telefont szeretné beszerezni, amely csak a hívások fogadását és indítását, valamint az SMS-üzenetek küldését és fogadását teszi lehetővé, annak körülbelül 100 sékeltől (10 ezer Ft) kell megválnia.

Egy valamivel kifinomultabb telefon, amely játékokat és videót is tartalmaz, még internet nélkül is 270 sékelbe (27 ezer Ft) kerül, de még ez is alig tizede egy valamirevaló okostelefon árának.

Sokunk számára a Nokia név szinte egyet jelentett a kicsi és megbízható mobiltelefonokkal.

Az érintőképernyős forradalomról lekéső finn gyártó nagyrészt a múltban rekedt, miközben a piacot az Apple, a Samsung és a kínai gyártók foglalták el.

A Nokia azonban továbbra is erős márka maradt, főként az ultraortodox izraeli lakosság körében,

de azok körében is, akik már jóval a mostani NSO-ügy előtt is tartottak a lehallgatásoktól. Nem mintha ezek a buta telefonok immunisak lennének a lehallgatásra, de a lehallgatás rajtuk sokkal körülményesebb, mint az okostelefonokon. Ráadásul sokkal kevesebb információt tárolnak.

Liav Ron, a H.Y. Group Nokia márkáért felelős vezetője a Wallának elmondta, hogy

„a régi generációs, „feature phone”-nak nevezett telefonok eladása exponenciálisan növekszik. Ezek egyszerű ‘küldés és befejezés’ telefonok, amelyek eladása őrült mértékben megnőtt. Ez a semmiből jött”,

és hozzátette:

„Több mint kétszeresére növeltük a normál értékesítési arányt egy átlagos üzleti héten. A legtöbb eladás Hadera és Gadera környékén összpontosul, és nemcsak azokban a városokban, ahol nagy a haredi lakosság aránya. Valójában az ultraortodox közösség körében az eladások volumene teljesen a korábbi szinten maradt.”

Mennyire biztonságos butatelefont vásárolni? Mi garantálja, hogy nem fogják ezeket a készülékeket is feltörni?

„Erre a kérdésre csak a hackerek és a bűnüldöző szervek tudnak válaszolni, de összességében a régi generációs feature-phone, ami nem okostelefon, nem rendelkezik olyan tartalmakkal, mint a Facebook és az Instagram, így már eleve nem sok olyan tartalom van, amit érdemes lenne lehívni a készülékről”

– mondta.

„Bár lehet vásárolni egyszerű telefonokat, amelyeken van WhatsApp is, de a legtöbb készüléken csak SMS üzenetek és hívások vannak”.

A kereskedő készlethiánnyal küzd:

„Ha több régi generációs telefon lenne raktáron, sokkal többet adnék el”

– panaszolja Ron.

„Előre tudunk rendelni a tengerentúli beszállítótól, de nem tudom megjósolni, mi lesz a következő lépés. Annyit mondhatok, hogy a készlet csökken, és tárgyalásokat folytatok a külföldi beszállítóval”.

Izrael befagyasztotta a kémszoftverek exportját

A védelmi minisztérium leállította az engedélyek kiadását olyan termékekre, mint a Pegazus.