Irán figyelmeztet, az EU ne tekintse terrorszervezetnek a Forradalmi Gárdát

Irán csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió „lábon lőné magát” a lépéssel – közölte Hoszein Amirabdollahian külügyminiszter Josep Borrell uniós külügyi főképviselővel, miután az Európai Parlament szerdán felszólította az Unió vezetését, hogy vegye fel a terroristaszervezetek listájára az Iráni Forradalmi Gárdát.

„Többször elmondtuk, hogy a Forradalmi Gárda egy hivatalos és szuverén szervezet, amelynek szerepe központi jelentőségű Irán biztonságának garantálásában. Az Európai Parlament által tett lépések, amelyek a szervezet terrorista szervezetként való listázására irányulnak, bizonyos értelemben magának Európának a lábába lövése”

– fogalmazott az iráni külügyminiszter.

Szerdán az Európai Parlament felszólította az EU-t, hogy a Forradalmi Gárdát terrorszervezetként sorolja be, mivel azt vádolta a hazai tüntetők elnyomásáért és az Ukrajnában tevékenykedő orosz hadsereg drónokkal való ellátásáért.

Iránban szeptemberben széles körű kormányellenes tüntetések törtek ki, miután meghalt Mahsza Amini kurd iráni nő, akit azért vettek őrizetbe, mert megszegte a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályokat.

Az Európai Parlament „brutálisnak” ítélte az iráni biztonsági erők – köztük a nagyhatalmú Forradalmi Gárda – tüntetők elleni fellépését.

„A diplomácia világában tiszteletben kell tartani a kölcsönös biztonságot és növelni kell a kölcsönös bizalmat ahelyett, hogy a fenyegetések és a barátságtalan fellépések elvét követnénk. A terroristák listázása esetén Irán minden esetben kölcsönös intézkedéseket fog hozni”

– mondta Amirabdollahian.

Irán és a világ nagyhatalmai, köztük az EU-tag Franciaország és Németország 2021 óta folytatnak tárgyalásokat a 2015-ös atomalku felélesztéséről, a megbeszélések szeptember óta holtponton vannak.

Iránban kivégezték a Nyugattal való kiegyezést szorgalmazó egykori minisztert

Olaj lehet a tűzre, hogy az egykori védelmi miniszterhelyettes brit állampolgársággal is rendelkezett.