Iránban kivégezték a Nyugattal való kiegyezést szorgalmazó egykori minisztert

Iránban kivégezték a kémkedés vádjával halálra ítélt brit-iráni állampolgárságú Ali Reza Akbarit, egykori védelmi miniszterhelyettest – jelentette az ország igazságügyi hírügynöksége szombaton.

A Mizán közlése szerint

„kivégezték Ali Reza Akbarit, akit halálra ítéltek a brit hírszerző szolgálatának végzett kémkedés miatt.”

Iráni vád szerint Akbarinak köze volt az ország legjelentősebb atomtudósa, Mohszen Fahrizade 2020-es meggyilkolásához. Az iráni legfelsőbb bíróság ítélete szerint Akbari „a brit hírszerzés egyik legfontosabb ügynöke volt”, számos államtitkot árult el megbízóinak.

Nagy-Britannia politikai indíttatásúnak minősítette a halálbüntetés kiszabását, és azonnali szabadon bocsátását kérte.

A BBC Persian szerdán sugárzott hangfelvételén Akbari azt mondta, hogy kínzások hatására vallott be olyan bűncselekményeket, amelyeket el sem követett.

Ali Reza Akbari 1997 és 2005 között volt védelmi miniszterhelyettes a reformpárti Mohammad Katami iráni elnöke alatt, és szószólója volt az iráni nukleáris megállapodásnak, amely végül megszületett a Nyugat és Teherán között 2015-ben.

Az elmúlt hónapokban megromlottak a kapcsolatok Nagy-Britannia és Irán között, mivel a London részvételével is létrejött 2015-ös nukleáris egyezmény újraélesztésére irányuló erőfeszítések elakadtak.

Az iráni rezsim szabadon engedett egy 75 éves „izraeli kémet”

A Moszadnak való kémkedéssel megvádolt osztrák férfi sorsa ennek ellenére továbbra is bizonytalan.