Héber Bibliára esküdött fel Pennsylvania új kormányzója

Josh Shapiro, az amerikai Pennsylvania állam nemrég megválasztott demokrata kormányzója 3 zsidó Bibliára esküdött fel, köztük a 2018-as mészárlás színhelyén, a pittsburghi Tree of Life (Élet fája) zsinagógából származó kötetre.

A demokrata párti Josh Shapiro kedden tette le a hivatali esküt Pennsylvania 48. kormányzójaként, kezét egy három héber Bibliából álló kötegre helyezve az állami Capitolium előtt tartott beiktatási ceremónián, amely a novemberi választásokon aratott elsöprő győzelmét koronázta.

A 49 éves Shapiro az ország ötödik legnépesebb államának kormányzását úgy veszi át, hogy több tapasztalattal rendelkezik az állami kormányzásban, mint bármelyik közelmúltbeli elődje, többek között hat évig volt Pennsylvania megválasztott főügyésze és hét évig képviselő.

„Megilletődve állok ma önök előtt, mint Pennsylvania 48. kormányzója” – mondta Shapiro 23 perces beszéde elején, miközben felesége és négy gyermeke a közelben volt.

„A kanyargós út után, amely idáig vezetett, a hitemben és a családomban bízom”.

Shapiro, gyakorló zsidó, három héber Bibliát választott, amelyekre esküjét letette.

Fotó: AP

Az egyik egy családi szöveg volt; a második a pittsburghi Élet fája zsinagógából származik, ahol 2018-ban egy fegyveres megölt 11 hívőt az Egyesült Államok történetének leghalálosabb antiszemita támadásában; a harmadik pedig egy, a hadsereg által kiadott kötet, amelyet a szintén philadelphiai Herman Hershman 1944-ben a D-napon vitt magával.

Shapiro Tom Wolf demokrata kormányzót váltja a poszton, akinek lejárt a mandátuma. Shapiro 1966 óta az első olyan pennsylvaniai kormányzó, aki ugyan abból a pártból érkezik, mint elődje.

Egy debreceni zsidó elképesztő útja Bergen-Belsentől a Fehér Házig

A debreceni Judah Samet hat évesen túlélte a Bergen-Belseni koncentrációs tábort, szolgált az izraeli hadseregben majd egy éve október 27-én túlélte a pittsburgh-i zsinagóga lövöldözést.