A gyűlölet felszámolásáról tartott csúcs helyszíne lesz a pittsburghi zsinagóga

Ahogy Pittsburgh közeledik a Tree of Life zsinagógában történt lövöldözés hároméves évfordulójához, a város lesz a házigazdája annak a nagyszabású rendezvénynek, ahol a gyűlölet növekvő áradatára adandó globális kétpárti választ keresi — jelenti a Jewish Telegraphic Agency.


A háromnapos, személyes Eradicate Hate Global Summit (A gyűlölet felszámolása globális csúcs), amelyet október 18-20. között tartanak a városban, több mint 100 előadót és szakértőt vonultat fel, köztük George W. Bush volt elnököt (virtuálisan), a zsidó származású Alejandro Mayorkas jelenlegi belbiztonsági minisztert és Jonathan Greenblattet, a Rágalmazásellenes Liga vezérigazgatóját.

Részt vesznek továbbá Fareed Zakaria és Major Garrett médiaszemélyiségek, Pennsylvania és Washington állam volt kormányzója, valamint Alice Wairimu Nderitu, az ENSZ népirtás elleni küzdelemmel foglalkozó különleges tanácsadója. 

További felszólalók lesznek a pittsburghi zsidó közösség tagjai, köztük az Életfa tagjai, amelynek épületében két másik gyülekezet is működött. 

A csúcstalálkozó ötlete nem sokkal a 2018-as tömeges lövöldözés, az Egyesült Államok történetének leghalálosabb antiszemita támadása után fogalmazódott meg.

„Amikor az Tree of Life lövöldözés történt, én is, mint mindenki más Pittsburgh városában, azt gondoltam: „Mit tudok én is letenni az asztalra, hogy segítsek?”” – mondta Laura Ellsworth, a csúcstalálkozó társelnöke, a Jones Day ügyvédi iroda ügyvédje.

A cég globális közösségi szolgálati kezdeményezéseiért felelős első partnerként Ellsworth vezeti a cég jogállamisági kezdeményezéseit öt kontinens 43 irodájában. Ide tartozik egy gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó munkacsoport, amely pro bono képviseli az áldozatokat.

„Ennek a munkának a keretében láttam, hogy különböző szakterületeken csodálatos emberek dolgoznak a területen, akik nem beszéltek egymással” – mondta Ellsworth. Megkereste régi barátját és tanácsadóját, hogy legyen vele együtt az esemény társelnöke: Mark Nordenberget, a Pittsburghi Egyetem nyugalmazott kancellárját. Nordenberg már segített a helyi szövetségnek a támadás után a helyi zsidó közösségnek adományozott 6 millió dollárnyi pénzösszeg szétosztásában.

Ellsworth, aki 2018-ban a harmadik helyen végzett a pennsylvaniai kormányzóválasztás republikánus előválasztásán, azt mondja, hogy meg akarta találni a módját annak, hogy valós megoldásokra leljen a gyűlölet elleni küzdelemre – nem csak az antiszemitizmus, hanem a bevándorlók, az LMBTQ+ közösség, a muszlimok és mások elleni gyűlölet ellen is.

„Laura felhívott, és azt mondta: „Tennünk kell valamit annak érdekében, hogy Pittsburgh jobban ismert legyen arról, ahogyan a támadásra reagált, nem pedig arról, hogy egyszerűen csak a támadás helyszíne volt” – mondta Nordenberg.

Greenblatt részvétele a csúcstalálkozón figyelemre méltó annak fényében, hogy élesen bírálta a Fox News-t, Ellsworth ügyvédi irodájának, a Jones Daynek egyik kiemelt ügyfelét, amiért a csatorna az ADL szerint gyűlöletkeltő ideológiákat terjeszt. A céget azért is súlyos bírálatok érték, mert a Trump elnököt támogató csoportok nevében képviselte a 2020-as elnökválasztás egyes jogi kihívásait, amelyek megfigyelők szerint hozzájárultak ahhoz a Trump-párti szélsőséges csoportok által az amerikai Capitoliumban január 6-án megkísérelt lázadáshoz vezető láng fellobbantásához.

Greenblatt nem válaszolt a Jewish Telegraphic Agency megkeresésére. Az ADL a Jones Day gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó munkacsoportjával más kezdeményezésekben is együttműködött a cég honlapja szerint.

A támadás óta Pittsburgh számos olyan megbeszélésnek és eseménynek adott otthont, amelyek a gyűlölet és az antiszemitizmus elleni küzdelem köré épültek. A szervezők szerint ez a csúcstalálkozó más lesz. Egyrészt az esemény puszta léptéke példa nélküli. 

„Az életük nagy részét ennek szentelő emberek reakciója ugyanaz volt: ilyet még senki sem csinált. Senki sem hozott össze minket különböző földrajzi helyekről, diszciplináris határokat átlépve, különböző stratégiai megközelítésekkel a gyűlölet terjedése ellen” – mondta Nordenberg.  

Másrészt szinte minden előadó személyesen fog felszólalni. A COVID-19 által létrehozott elszigeteltség súlyosbította a gyűlöletcsoportokba való online toborzást, mondta Ellsworth, megjegyezve, hogy részben ezért is ragaszkodott ahhoz, hogy a csúcstalálkozó ne legyen virtuális. 

Ellsworth szerint fontos, hogy az emberek személyesen tapasztalják meg a szemináriumot, és lehetőségük legyen „kapcsolatba lépni ezekkel az emberekkel, és megosztani saját ötleteiket”. Elmondta, hogy van lehetőség élő közvetítésre, de a távolról résztvevők lemaradnak a csúcstalálkozó személyes megtapasztalásáról és az emberekkel való találkozásról, „ami szerves része annak, amire törekszünk”.

Tom Ridge volt pennsylvaniai kormányzó, aki beszédet mond a csúcstalálkozón, jelentős szerepet játszott abban, hogy a vezető méltóságok személyesen is megjelenjenek, és lemondjanak előadói tiszteletdíjukról, mondta Ellsworth.

„Bármelyik térképre kilősz egy nyilat, az mindig a gyűlölet által vezérelt erőszakos cselekmények által érintett régióban fog lehullani” – mondta Ridge a Pittsburgh Jewish Chronicle-nek adott nyilatkozatában. „Ez a kihívás ennyire elterjedt, és ezért olyan fontos a gyűlölet felszámolásáról szóló globális csúcstalálkozó. Örömmel veszek részt a csúcstalálkozó világméretű küldetésében. Bár a gyűlöletet soha nem tudjuk igazán kiirtani, biztos vagyok benne, hogy enyhíthetjük a forrásainál, és elérhetjük, hogy mindannyiunk számára jobb és biztonságosabb legyen a jövő”.”

Nordenberg elmondta, hogy a várakozások szerint a következő években a csúcstalálkozó a Collaboratory Against Hate (Együttműködés a gyűlölet ellen) központba költözik, amely a Pittsburghi Egyetem és a Carnegie Mellon Egyetem közös kutatási és cselekvési központja, amelyet az Életfa lövöldözés nyomán hoztak létre a szélsőséges gyűlölet tanulmányozására és leküzdésére.

„Ez egy kihívás lesz” – mondta. „Ennek a kihívásnak egy része az adománygyűjtés lesz, de szerintem amit teszünk, az kellően jellegzetes ahhoz, hogy bár a kezdeményezés fizikailag Pittsburghben található, lesznek olyan emberek távolabbi helyekről is, akiknek mélyen fontos a gyűlölet terjedésének megállítása”.”

A másik várható felszólaló Kathleen Blee, aki a Collaboratory Against Hate társigazgatója. Ő is tagja a Dor Hadash Kongregációnak, az Életfa épületében megtámadott három gyülekezet egyikének.

„Néha az emberek fatalista módon beszélnek, és olyan dolgokat mondanak, hogy ’az emberek mindig gyűlölni fogják az embereket’, és ’mindig lesznek őrültek, akik erőszakos módon vezetik le az érzelmeiket’” – mondta Blee. „Amit Pittsburghben, országos és nemzetközi szinten látunk, az valami más, amit nem lehet az emberi természet számlájára írni. Azt látjuk, hogy az embereket szándékosan és stratégiailag provokálják olyan szereplők, akik megpróbálnak kárt okozni a társadalomnak”.”

Blee akadémikusként évek óta tanulmányozza a gyűlöletet. Most, a gyűlölet célpontjává vált gyülekezet tagjaként azt mondta: „Többet lehetek az áldozatok közösségében, mint amikor egy lépéssel távolabb voltam”.

A gyűlölet minden formája közötti összefüggésekről való beszélgetés lesz a csúcstalálkozó másik fő célja, mondta a résztvevő Heidi Beirich, aki 2020-ban társalapítója volt a Global Project Against Hate and Extremism nevű szervezetnek, és korábban a Southern Poverty Law Center kutatója.

„Végülis a legtöbb ember, aki gyűlöli a zsidókat, egy csomó más embert is gyűlöl” – mondta Beirich. „Ezek a dolgok valóban összefüggnek. Az Életfa ezt jelképezte. A fickó határozottan antiszemita volt, de azért ment a zsinagógába, mert feldühítette a bevándorlás, az, hogy a bevándorlók lényegében kiirtják a fehér hatalmat. Ezek a dolgok nem elszigetelten léteznek.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Jon Stewart szerint Trump nyeri 2024-ben a választást

Jon Stewart egy a The New Yorkernek adott interjújában kiemelte, hogy Trump remekül érzi hogyan kell televíziós narratívát írni.