Netanjahu rendesen helyretette az izraeli demokráciáért aggódókat

Az izraeli miniszterelnök megvédte kormánya igazságügyi reformtervét, és felszólította az ellenzéki vezetőket, hogy ne beszéljenek polgárháborúról.

Netanjahu azzal kezdte a biztonsági kabinet vasárnapi ülésén mondott beszédét, hogy elmondta novemberben „volt egy hatalmas tüntetés, minden tüntetések anyja. Emberek milliói vonultak az utcára, hogy szavazzanak a választásokon. Az egyik fő téma, amiről szavaztak, az igazságügyi rendszer reformja volt.

„Az elmúlt napokban hallottam, hogy egyesek azt állítják, a lakosság nem tudta, hogy mire szavaz. Akkor itt van egy idézet, egy a sok közül, amit én és kollégáim mondtunk a választási kampány során. Ez az én idézetem:

>>Meg fogjuk tenni a szükséges változtatásokat az igazságszolgáltatási rendszerben, körültekintően és felelősségteljesen. Meg fogjuk változtatni a rendszert, hogy megmentsük és ne tönkretegyük<<.

Ilyen szavakat a múltban jobb- és baloldali kormányok egyaránt mondtak – folytatta -, „és akkor senki sem gondolta, hogy ez a demokrácia vége. A reformok valódi célja, hogy „helyreállítsák a hatalmi ágak közötti egyensúlyt, amely Izraelben 50 éven át létezett, és amely ma minden nyugati demokráciában fennáll” – folytatta Netanjahu.

„El kell mondanom, hogy amikor ellenzékben voltunk, nem fenyegetőztünk polgárháborúval, még akkor sem, amikor a kormány olyan döntéseket hozott, amelyeket hangosan elleneztünk. Elvárom az ellenzék vezetőitől, hogy ugyanezt tegyék”

– tette hozzá.

Ember! Most jövök a Templom-hegyről!

Alig lépett hivatalba Netanjahu új vallásos-cionista kormánya, máris valótlanságokat állítanak egyik miniszteréről a nemzetközi és hazai sajtó egyes szereplői.

Netanjahu sürgette az ellenzéki vezetőket, hogy ehelyett folytassanak „mélyreható és komoly párbeszédet” a Knesszetben és a hozzá kapcsolódó bizottságokban a javaslatokról, miközben arra szólította fel a közvéleményt, hogy „ne hagyják magukat elsodorni a polgárháborúról és az állam elpusztításáról szóló lázító jelszavakkal”.

Netanjahu megjegyzései azután hangzottak el, hogy szombat este becslések szerint 80-100 ezer izraeli vonult az utcára Tel-Avivban, Haifában és Jeruzsálemben a javasolt igazságügyi reformok elleni tüntetéseken.

Jichák Herzog izraeli elnök vasárnap azt mondta, hogy a kormány igazságügyi reformtervével kapcsolatos „mélységes” nézeteltérések szétszakítják az országot, és fogadkozott, hogy az alkotmányos válság elhárításán fog dolgozni.

„Mélységes nézeteltérés van köztünk, amely szétszakítja nemzetünket.

Ez a konfliktus mélyen aggaszt engem, ahogyan sokakat aggaszt Izraelben és a diaszpórában is. Az izraeli demokrácia alapjai, beleértve az igazságszolgáltatást is, szentek, és szigorúan meg kell védenünk őket, még akkor is, amikor alapvető viták zajlanak a különböző hatalmi ágak közötti viszonyról”- szögezte le Herzog egy nyilatkozatában.

Egy amerikai jogászprofesszor szerint „Izrael lehet a következő Magyarország”

Lengyelországgal és Magyarországgal riogat a Chicagói Egyetem munkatársa.