Zelenszkijék szerint Netanjahu hatékony közvetítő lehet a béketárgyalásokon

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó az izraeli i24NEWS-nek adott interjút.

„Nincs kétségem afelől, hogy Netanjahu hatékony közvetítő lehet, mivel pontosan érti, milyenek a modern háborúk, és mi a közvetítés lényege ilyen körülmények között”

– mondta Podoljak.

Zelenszkij tanácsadója szerint „Oroszország azonban nem akarja, hogy valódi tárgyalás legyen”, és a megszálló ország csak azt akarja, hogy „Kijev adja meg magát”.

„Tárgyalások csak a háború végén lesznek. De mikor lesz ez? Nagyon egyszerű feltételeink vannak – azonnali tűzszünet és az orosz erők kivonása. Vissza kell szereznünk szuverenitásunkat és területi integritásunkat. Ezt követően közvetítők részvételével megkezdjük a tárgyalásokat” – magyarázta az i24NEWS-nek.

Netanjahunak meg kellene próbálnia közvetíteni Oroszország és Ukrajna között

De csak óvatosan – írja szerkesztőségi véleménycikkében a The Jerusalem Post.

Izrael több tonna humanitárius segélyt és védelmi felszerelést (golyóállómellényeket és sisakokat) szállított Ukrajnának a háború kezdete óta, de tartózkodott attól, hogy fejlett fegyvereket adjon el Kijevnek.

Az i24NEWS-nek adott interjúban Podoljak Eli Cohen új izraeli külügyminiszter megjegyzéseire is reagált, aki eskütétele során azt mondta, hogy a zsidó állam új kormánya „kevesebbet fog beszélni” a háborúról, de folytatja a humanitárius segítségnyújtást.

Podoljak az i24NEWS-nek elmondta:

„Tisztelettel elfogadjuk a különböző országok álláspontját. [Ugyanakkor] sokat kell beszélnünk erről a fajta háborúról, mert ez egy népirtó háború.

Lehet kevesebbet beszélni, de a lényeg, hogy a helyes oldalra álljunk, mert Oroszország nem véletlenül számít ma páriaállamnak.

Oroszország volt az, aki saját kezdeményezésére és provokáció nélkül kezdte a háborút” – tette hozzá.

Efraim Inbar: A Nyugat már elérte a stratégiai célját

A Jeruzsálemi Stratégiai és Biztonsági Intézet elnöke szerint itt az ideje kompromisszumot kötni Moszkvával.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.