Efraim Inbar: A Nyugat már elérte a stratégiai célját

Az orosz agresszióval szembeni ukrán védelmi háború nyugati támogatása nem valószínű, hogy orosz vereséget ér el. Ráadásul óriási teherré vált, ami veszélyezteti a Nyugat más kritikus stratégiai céljainak elérését – írja a The Brussel Times oldalán megjelent véleménycikkében Efraim Inbar professzor, a Jeruzsálemi Stratégiai és Biztonsági Intézet elnöke.

Inbar szerint Ukrajna területi térnyerései ellenére több okból is egyre világosabbá válik, hogy a háború nem fog véget érni a teljes ukrán területi integritás helyreállításával, ahogyan azt Volodimir Zelenszkij elnök követeli.

„A Krím és a Donbasz régió, ahol jelentős számú orosz nemzetiségű lakosság él, valószínűleg nem fog visszatérni ukrán fennhatóság alá” – véli a szakértő, megjegyezve, hogy Oroszország ereje továbbra is jelentősebb, mint Ukrajnaé, így a gazdasági nehézségek és a katonai problémák ellenére Oroszország valószínűleg nem fogja magát alávetni az ukránok feltételeinek.

Inbar szerint Putyin valószínűleg nem fogadja el a vereséget, ráadásul az Oroszország megalázására tett kísérlet sem bölcs és valószínűleg kontraproduktív lenne, ezért az ukránok által meghatározott győzelem nem érhető el.

„Ezzel szemben a Nyugat már elérte azt a stratégiai célt, hogy meggyengítse Oroszországot, és ezzel biztonságosabbá tegye a NATO keleti szárnyát.

Moszkva a jelenlegi körülmények között nem tudja lenyelni Ukrajnát” – jegyzi meg a professzor, hozzátéve, hogy a háború további folytatása árt a Nyugatnak, és veszélyezteti az autokráciákkal szembeni fölényének fenntartásáért zajló harcát.

Inbar úgy véli, hogy Jens Stoltenberg, a NATO főtitkárának nemrég homályosan megfogalmazott célkitűzése (az orosz győzelem megakadályozása) teret nyit a politikai kompromisszumról szóló tárgyalásoknak, amelynek szerinte az amerikai és az uniós diplomácia elsődleges feladatává kell válnia.

A professzor szerint ugyanis az ukrajnai háború eltereli a figyelmet az USA és a Nyugat előtt álló legnagyobb központi stratégiai kihívásról, ami Kína.

„Az Ázsiára való koncentrálás – az elmúlt három amerikai elnök által szorgalmazott stratégia – üres szlogen marad, mivel Ukrajna felemészti a Nyugat figyelmét és erőforrásait”

– írja Inbar, aki szerint Peking elégedetten figyeli a zűrzavart Kelet-Európában, köszönhetően annak, hogy a „stratégiai fókuszt nélkülöző” nyugati szövetség lépéseivel a kínai érdekeket szolgálja: gyengíti Moszkvát és erősíti a Pekinghez való közeledését.

Így kerülte el Peking és Washington, hogy a háború lángba borítsa egész Európát

A kínai és amerikai vezetés titokban megállapodást kötött az ukrajnai háború eszkalációjának elkerülése érdekében.

A professzor úgy véli, nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, mivel a nyugati lőszerkészletek gyorsan fogynak és a jelenlegi gyártósorok nem tudják azonnal pótolni az Ukrajnának küldött hadianyagokat, így az ukránok Oroszországgal szembeni ellenállóképessége minden bizonnyal idővel csökkenni fog.

„Ráadásul a nyugati szerepvállalás jelentősen csökkenti a képességét, hogy máshol háborút vívjon”

– tette hozzá a szakértő.

Inbar szerint a háborút lezáró diplomáciai megoldás megtalálásának kritikus fontosságú a nukleáris eszkaláció veszélye miatt. A professzor felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugat többnyire a kölcsönösen biztosított megsemmisítés (MAD) elvét vallja, amelynek központi tétele szerint a nukleáris küszöb átlépése elképzelhetetlen pusztító erejű atomháborúhoz vezet, ami jelentősen gátolja a nukleáris fegyverek használatát.

„Ezzel szemben Oroszország nukleáris doktrínája lehetővé teszi a nukleáris fegyverek fokozatos alkalmazását egy nagyszabású hagyományos háború keretében. Ezért a Nyugatnak komolyan kell vennie az orosz nukleáris fenyegetéseket, különösen akkor, amikor a katonai szerencséje a rosszabbra fordul” – mutat rá Inbar.

A szakértő meglátás, hogy a háború időtartama miatt a NATO-n belül kezdenek látszani már a kisebb repedéseket:

az európaiak és az amerikaiak között számos véleménykülönbség van, és a hideg tél csak felerősíti ezeket a transzatlanti feszültségeket.

„Az európai nézőpont különbözik az amerikaitól, mert a háború közelebb van a fővárosaikhoz, mint Washingtonhoz” – írja az izraeli szakértő, hozzátéve, hogy egy előre nem látható katonai eszkaláció az európai területen lenne, amelynek során a felkészületlen európai hadseregeknek kellene háborút vívniuk, és országaiknak olyan pusztulással kellene szembenézniük, mint amilyet most Ukrajna él át.

„Nem tartozunk semmivel Ukrajnának”

A Jeruzsálemi Stratégiai és Biztonsági Intézet konzervatív kutatóintézet elnökét a Magyar Nemzet kérdezte az izraeli álláspontról és a háború lehetséges következményeiről.

„Mindez azt jelenti, hogy az európaiaknak mindent meg kell tenniük az ukrajnai háború befejezése érdekében” – vonja le a tanulságokat Inbar, aki úgy látja, hogy bár Oroszország lenyűgöző nukleáris arzenállal rendelkezik, hagyományos hadserege rossz állapotban van, a NATO-országok GDP-je pedig a világgazdaság 45%-át teszi ki, ami körülbelül 18-szor nagyobb, mint Oroszországé, ezért szerinte az orosz katonai képességek gyengítésére tett további kísérletek aligha befolyásolják az európai és a globális erőegyensúlyt.

A szakértő szerint minél tovább tart a háború, annál több pénzre lesz szüksége a Nyugatnak Ukrajna újjáépítéséhez, amikor az ellenségeskedések végül befejeződnek.

„Mindezen okok miatt a bölcs Washingtonnak mindent meg kell tennie, hogy megtalálja a megoldást az ukrajnai háború befejezésére. Gyengéden nyomást kell gyakorolnia Kijevre, hogy elfogadja a politikai kompromisszumot” – teszi hozzá Inbar, aki úgy véli a kompromisszum mikéntjét még tisztázni kell, ugyanakkor szerinte Ukrajna finnlandizációja – egy olyan lehetőség, amelyet már a háború előtt is kellett volna követni – valószínűleg a legígéretesebb.

„Miközben Ukrajnának le kell mondania a NATO-tagságról, az EU-hoz való csatlakozását Oroszországnak el kell fogadnia. Sajnos, egyetlen állam sem menekülhet a geopolitika kényszere alól.”

Ami fontos: Megatrendek az orosz-ukrán háborúban — 2022

Az év vége egy olyan mérföldkő aminél talán érdemes megállni , és eltűnődni a „fontos”-on, ami mindeddig rejtve maradt a „sürgős” álcázóköde mögött. Robert C. Castel elemzése.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.