Hamenei ajatollah: A hidzsábot helytelenül viselő nők „is a mi lányaink”

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az IRNA iráni hírügynökség szerdai közlése szerint kijelentette: nem szabad vallásellenességgel vagy ellenforradalmisággal megvádolni azokat a nőket, akik nem viselik a teljes fejet eltakaró kendőt, a hidzsábot.

Azokat az iráni nőket, akik nem takarják el teljesen a hajukat hidzsábbal, ahogy azt a szigorú iszlám öltözködési előírások megkövetelik, nem szabad a vallás és az 1979-es iszlám forradalom ellenségének tekinteni – szögezte le az ajatollah iráni nők egy csoportjához beszélve.

„Mindannyiunknak vannak hibái, amelyeket ki kell javítani, amennyire csak lehetséges”

– tette hozzá.

A hidzsábot helytelenül viselő nők „is a mi lányaink” – fogalmazott Ali Hamenei, aki több hónapnyi iráni tüntetéssorozatot követően ütött meg békülékenyebb hangnemet.

Szeptember közepén robbantak ki tüntetések a nagyvárosokban egy 22 éves iráni kurd nő, Mahsza Amini halála miatt. Amini hatósági őrizetben vesztette életét, miután az erkölcsrendészet letartóztatta arra hivatkozva, hogy megsértette a szigorú öltözködési szabályokat, és nem viselte helyesen a hidzsábot.

A tüntetések évtizedek óta a legsúlyosabb politikai válságot idézték elő az iszlám köztársaságban.
Az iráni erkölcsrendészetet azóta megszüntették, de a fejkendő viselését más módszerekkel, például videókamerás megfigyeléssel, továbbra is ellenőrzik az országban.

Óvják a hazatéréstől a hidzsáb nélkül versenyző iráni sakkozónőt

Sajtóértesülések szerint Sara Khadem nem tér vissza Iránba, hanem Spanyolországba költözik.