Az izraeli nemzetbiztonsági miniszter ellátogatott a Templom-hegyre

Itamár ben Gvir, a vallásos cionista Zsidó Erő (Otzma Jehudit) pártot vezető izraeli nemzetbiztonsági miniszter beváltotta számos tiltakozást kiváltó ígéretét, és kedden reggel ellátogatott a vallási szempontból nagyon kényes helynek számító jeruzsálemi Templom-hegyre – jelentette a Jediót Ahornót című újság hírportálja, az ynet.

Ben Gvir hétfőn jelentette be, hogy a „következő hetekben” ellátogat a helyre, de ezt már másnap megtette biztonsági őrök és rendőrök kíséretében. Izraeli miniszter évek óta nem járt ezen a helyen.

A Palesztin Hatóság külügyminisztériuma határozottan elítélte és provokációnak, sőt, támadásnak nevezte ben Gvir reggeli körsétáját a mecseteknél.

„A felelősség Netanjahut terheli ezért, de majd azokért a következményekért is, amelyeket ez kivált”

– írták.

Itamár ben Gvir látogatása során tiszteletben tartotta a status quo-t, mely szerint zsidók nem imádkozhatnak ott.

Ben Gvir: Természetesen továbbra is látogatni fogom a Templom Hegyet

Az Otzma Jehudit vezetője  és az új kormány „rasszizmusnak” minősítette azt, hogy tilos a zsidó ima a judaizmus legszentebb helyén. 

A miniszter sétája után kijelentette:

„kormányunk nem ijed meg a Hamász fenyegetéseitől. A Templom-hegy Izrael népe számára a legfontosabb hely. Továbbra is fenntartjuk ott a mozgás szabadságát a muszlimok és a keresztények számára, de a zsidók is fel fognak menni a hegyre, és azokkal, akik ezt akadályozni akarják, vaskézzel kell bánni”.

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet hétfőn azzal fenyegetőzött, hogy „nem nézi tétlenül”, ha ben Gvir fellátogat a Templom-hegyre, amely a muszlimok számára a Mecsetek tere (arab nevén al-Haram as-Saríf), az iszlám vallás harmadik legszentebb helye.

Jaír Lapid volt izraeli miniszterelnök, a centrista Van Jövő párt elnöke hétfőn óva intette a radikális nézeteiről ismert ben Gvirt a látogatástól, mert szerinte az egy olyan súlyos provokáció, amely emberéletekbe fog kerülni.

Ben Gvir vallásos politikusként, radikális jobboldali aktivistaként és ellenzéki parlamenti képviselőként is korábban számos alkalommal járt a Templom-hegyen, tiltakozásokat kiváltó nacionalista felvonulásokat is vezetett Jeruzsálem óvárosában, a muszlim negyedben. 2007-ben a bíróság elítélte őt rasszista uszításért. Régóta támogatja a Templom-hegy status quójának megváltoztatását, az imádkozás engedélyezését a zsidók számára.

Nem kell félni Ben-Gvirtől!

Lehet nem szeretni az olyan radikális politikusokat, mint Itámár Ben-Gvir, de tudni kell, hogy nem véletlenül sikeresek.

A Jordániával megkötött status quo-egyezmény szerint jelenleg csak a muszlimok imádkozhatnak ezen a helyen, a zsidók csak nagyon korlátozottan, egyetlen kapun mehetnek be a térre, és csak egy előre meghatározott útvonalon, szoros rendőri kísérettel sétálhatnak ott.

Amikor ben Gvir a kormány eskütétele előtt megkötötte Netanjahuval a koalíciós megállapodást, akkor

a választások előtti harcias retorikája ellenére beleegyezett abba, hogy Izrael tartja magát a szent helyek status quójához

– emlékeztetett a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

Az iszlám, a keresztény és a zsidó vallás által egyaránt szentnek tekintett Templom-hegy Jeruzsálem óvárosában található, ott állt Salamon temploma, amelyet időszámításunk előtt 586-ban a babiloniak leromboltak, majd a zsidók többször is újjáépítették, de i.sz. 70-ben a rómaiak a végleg lerombolták.

Az egykori zsidó szentély helyén az iszlám hódítás után a Sziklamecset és az Al-Aksza mecset épült fel, utóbbi az iszlám vallás harmadik legszentebb helye a mekkai és medinai mecset után. Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta vissza Jordániától Kelet-Jeruzsálemet, benne az óvárost. A Templom-hegyet a muszlimok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel.

Dodona: Netanjahu véglegesítette az új kormánykoalíció megállapodásait

A 120 tagú Knesszetben a 64 fős koalíció a legkeményvonalasabb jobboldali kormányt képviseli a modern Izrael 75 éves történetében, de azért nem eszik annyira forrón a mannát.