Ben Gvir: Természetesen továbbra is látogatni fogom a Templom Hegyet

Az Otzma Jehudit vezetője  és az új kormány „rasszizmusnak” minősítette azt, hogy tilos a zsidó ima a judaizmus legszentebb helyén. 

Az új nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben Gvir azt mondta, hogy továbbra is tervezi, hogy ellátogat a Templom-hegyre, ahogyan azt gyakran tette, mielőtt vezető kabinettag lett.

A 37. kormány eskütétele után a Knesszetben tartott ünnepélyes beiktatási ceremónia után a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy „nyilvánvalóan” folytatni fogja az ilyen látogatásokat. A jobboldali törvényhozó hozzátette, hogy „ellenzi a rasszizmust a Templom-hegyen”, utalva a szent helyen régóta fenntartott status quóra, amely szerint a muszlimok imádkozhatnak, míg a zsidók csak korlátozott időpontokban látogathatják a helyet, és nem imádkozhatnak.

Ben Gvir régóta támogatja a Templom-hegyi status quo megváltoztatását, amit a palesztinok és a nemzetközi közösség elutasít.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök igyekezett biztosítani izraeli szövetségeseit arról, hogy nem fogja megengedni az ilyen változtatást, és minden koalíciós megállapodásába belefoglaltatott egy záradékot, amely kimondja, hogy a status quo „a szent helyek tekintetében” megmarad.

Az utóbbi években ortodox zsidó zarándokok igyekeztek megkerülni a rendszert és csendben imádkoztak a helyszínen, miközben az izraeli rendőrség figyelte őket.

Abdullah jordániai király egy szerdai interjúban figyelmeztette az új izraeli kormányt, hogy ne lépje át a jordániai „vörös vonalakat” a jeruzsálemi szent helyek tekintetében.

„Mindig vannak olyan emberek, akik megpróbálják ezt erőltetni, és ez aggodalomra ad okot” – mondta Abdullah nevek említése nélkül.

A Templom-hegy a két zsidó Szentély történelmi helyszíne, így a judaizmus legszentebb helye.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Jordániától a Templom-hegyet és Jeruzsálem óvárosát. Engedélyezte azonban, hogy a jordániai Waqf továbbra is fenntartja a vallási fennhatóságot a hegy tetején. Az 1994-es békeszerződésük értelmében Izrael elismerte Ammán „különleges szerepét… a jeruzsálemi muszlim szentélyek tekintetében”.

(The Times of Israel)

Ki írta a Holt-tengeri tekercseket? A tudománynak talán van rá válasza

Titokzatos szerzők írták ezeket a szent szövegeket mintegy 2000 évvel ezelőtt, de a modern régészet fényt deríthet arra, hogy kik is voltak ők.

Borítókép: EPA/ABIR SULTAN / POOL