Dodona: Netanjahu véglegesítette az új kormánykoalíció megállapodásait

Az új Netanjahu-kormány hangsúlyozza a kizárólagos zsidó jogokat Izrael földjéhez, elvben támogatja az annexiót; csütörtöki eskütétel előtt bemutatja iránymutatásait, aláírta a partnerekkel kötött megállapodásokat.

Benjamin Netanjahu hivatalba lépő miniszterelnök szerdán véglegesítette jobboldali vallási koalícióját, meghatározva a kormány irányvonalait, amelyek hangsúlyozzák a zsidó nép „kizárólagos és elidegeníthetetlen jogát Izrael földjének minden részéhez”, és megfogadta, hogy megerősíti „Galilea, a Negev, a Golán és Júdea és Szamária” (Ciszjordánia) betelepítését.

Az új kormány csütörtökre tervezett eskütétele előtt a Knesszetben Netanjahu jobboldali Likud pártja koalíciós megállapodást írt alá két ultraortodox partnerével, a Sásszal és az Egyesült Tórai Judaizmussal, valamint a radikális jobboldali Vallásos Cionizmus, Otzma Jehudit és Noam pártokkal is.

A 120 tagú Knesszetben a 64 fős koalíció együttesen a legkeményvonalasabb jobboldali kormányt képviseli a modern Izrael 75 éves történetében.

A koalíciós megállapodások némelyike olyan jogszabályról rendelkezik, amely

lehetővé tenné a szolgáltatók számára, hogy vallási meggyőződésükre hivatkozva megtagadják a szolgáltatást

– egy olyan jogalkotási kezdeményezés, amelyet bírálói az LMBTQ-emberek és más célcsoportok diszkriminációjának legalizálásaként értékelnek. Az ilyen jogszabálytervezetek többek között Jichák Herzog elnök nyilvános aggodalmát váltották ki.

Netanjahu a héten ígéretet tett a diszkrimináció megakadályozására,

de a záradék a megállapodásokban maradt. Azt is megfogadta, hogy az LMBTQ-jogok nem sérülnek, és hogy Izrael demokráciáját megvédik.

A Vallásos Cionizmus párttal kötött külön koalíciós megállapodásában a Likud elvben elkötelezte magát Ciszjordánia annektálása mellett.

Az izraeli szuverenitást „kiterjesztik Júdeára és Szamáriára”

– áll a nem kötelező érvényű megállapodásban, a miniszterelnök „időzítéssel, valamint Izrael Állam nemzeti és nemzetközi érdekeinek mérlegelésével” kapcsolatos megfontolásaitól függően. A megállapodásban Netanjahu ígéretet tesz arra is, hogy legalizálja a jelenleg az izraeli kormány által illegálisnak tekintett telepes előőrsöket.

Netanjahu 2020-ban, amikor korábban miniszterelnök volt, Ciszjordánia mintegy 30 százalékát akarta annektálni, beleértve az összes települést, de ezt a tervet lemondta, amikor kiderült, hogy nem kapja meg a Trump-kormányzat támogatását. Nem valószínű, hogy Joe Biden amerikai elnök alatt is megtenné ezt.

„Annektálás” – Öt tény az izraeli jogkiterjesztésről

Ciszjordánia, a Golán-fennsíkhoz hasonlóan, stratégiai fontosságú a zsidó állam békéjét és biztonságát illetően. Megyeri A. Jonatán publicisztikája.

A Wall Street Journalban megjelent véleménycikkében Bezalel Szmotrics vallási cionista vezető azt mondta, hogy nincs napirenden „Ciszjordánia politikai vagy jogi státuszának megváltoztatása”, jelezve, hogy az annexióra nem azonnal kerülne sor.

A koalíciós megállapodás nem kötelező érvényű iránymutatásaiban azt is megígéri, hogy

fenntartja a „status quo-t vallási és állami kérdésekben… beleértve a szent helyeket is”

– jelezve, hogy nem engedélyezné a zsidó imádkozást a Templom-hegyen, ahogy azt a Likud több partnere is sürgette.

A koalíciós partnerek által kinyilvánított azon tervekre hivatkozva, hogy alapvetően átalakítják az érzékeny hatalmi egyensúlyt Izrael politikai vezetése és igazságszolgáltatása között, az irányelvek leszögezték, hogy

a kormány „lépéseket fog tenni a kormányzás garantálása és a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás közötti megfelelő egyensúly helyreállítása érdekében”.

A koalíciós partnerekkel kötött külön megállapodásaiban, amelyek szintén nem kötelező érvényűek, a hivatalba lépő kormány kikötötte, hogy olyan „felülbírálási” záradékot fog életbe léptetni, amely

lehetővé teszi a parlament számára, hogy újra törvénybe iktasson olyan törvényeket, amelyeket a Legfelsőbb Bíróság a kvázi alkotmányos, sarkalatos törvényekkel ellentétesnek nyilvánított.

Nem határozta meg azonban, hogy pontosan hogyan kell értelmezni ezt a „felülbírálati záradékot”.

A leendő koalíció bírálói, köztük a Jair Lapid miniszterelnök vezette leköszönő koalíció, valamint több tucat nyugalmazott bíró, akik a héten tiltakozó levelet írtak, arra figyelmeztettek, hogy ez a jogszabály közvetlen veszélyt jelent az izraeli demokráciára.

A koalíciós irányelvek

nem határozzák meg az Izrael, mint demokratikus állam iránti elkötelezettséget.

Inkább azt mondják, hogy a kormány „megőrzi az állam zsidó jellegét és Izrael örökségét, és tiszteletben tartja az országban élő valamennyi vallás tagjainak gyakorlatát és hagyományait a Függetlenségi Nyilatkozat értékeivel összhangban”.

A Likud és partnerei közötti megállapodások

nem tartalmazzák, hogy a koalíció feloldaná a rasszista jelöltek indulásának és a Knesszetben való részvételének tilalmát,

ahogyan azt a radikális jobboldali Otzma Jehudit koalíciós párt követelte.

Netanjahu koalíciós partnerei átírnák a visszatérési törvényt

Kivennék a „nagypapa-záradékot”, amely olyan embereknek is megadta az izraeli állampolgárságot, akik az ortodox rabbinátus szerint nem számítanak zsidónak.

A megállapodások némelyike olyan jogszabályokat ír elő, amelyek

módosítják a bevándorlási politikát szabályozó izraeli visszatérési törvényt, hogy megnehezítsék a halacha szerint nem zsidó emberek automatikus bevándorlási jogát.

Olyan módosításokat is előírnak, amelyek

elutasítják az Izraelben végrehajtott, nem ortodox zsidó hitre való áttérés jogszerűségét az állampolgárság szempontjából.

Mindkét módosítás azzal a kockázattal jár, hogy Izrael elidegenedik a diaszpórában élő zsidókkal való kapcsolatától, akik közül sok millióan a zsidóság nem ortodox irányzataihoz tartoznak.

A koalíciós megállapodások emellett az ultraortodox férfiak teljes idejű Tóra-tanulmányozásának fokozott finanszírozásáról, valamint a „zsidó identitás” erősítését célzó kezdeményezések és költségvetések soráról is rendelkeznek.

A koalíciós irányelvek azt is ígérik, hogy

Izrael az új kormány alatt „folytatja a harcot Irán nukleáris programja ellen”; „előmozdítja a békét minden szomszédunkkal, miközben megőrzi Izrael biztonsági, történelmi és nemzeti érdekeit”;

előmozdítja a társadalmi igazságosságot, csökkenti a megélhetési költségeket és küzd a szegénység ellen; törekszik a zsidó bevándorlás növelésére; prioritásként kezeli az oktatást; és küzd az arab szektorban tapasztalható halálos bűnözési hullám ellen.

Ezentúl elítélt politikus is lehet miniszter Izraelben

Azonban továbbra is érvényes a tiltás azokra, akiket letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Az alakuló koalíció kulcsfontosságú kinevezései közé tartozik Joav Gallant Likud képviselő, az IDF volt tábornokának védelmi miniszteri kinevezése. Mellette a védelmi minisztériumban az ultranacionalista Vallásos Cionizmushoz tartozó Bezalel Szmotrics lesz, aki

a palesztinok jogegyenlősége nélkül támogatja az izraeli szuverenitást Ciszjordánia egész területén,

és széleskörű hatáskört kap a területen lévő zsidó települések és a palesztinok polgári ügyei felett.

Itamar Ben Gvir, az ideológiailag hasonló Otzma Jehudit vezetője eközben a nemzetbiztonsági miniszter szerepét kapta, példátlan hatalommal a rendőrség felett.

A Szmotrics és Ben Gvir számára e kibővített szerepkörök betöltését lehetővé tevő törvényeket a napokban siettek keresztülvinni a Knesszeten, akárcsak azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a Sász vezetője, Árje Deri visszatérhessen miniszterként, annak ellenére, hogy az év elején adóügyi bűncselekmények miatt kiszabott felfüggesztett büntetését tölti.

Szerdán Jichák Herzog elnök a Ben Gvirrel tartott kivételes találkozóján

„mély aggodalmát” fejezte ki a leendő kormány és annak az LMBTQ-jogokkal, a rasszizmussal és az ország arab kisebbségével kapcsolatos álláspontjaival kapcsolatban.

Herzog hivatala szerint az elnök felszólította Ben Gvirt, hogy „nyugtassa meg a viharos vizeket, és legyen figyelmes a kritikákra, és vegye belsőleg is figyelembe” a következő kormány LMBTQ-kérdésekkel, az arab izraeliekkel és a rasszizmust és a terrorizmust támogató politikusok Knesszetben való szolgálati tilalmának feloldásáról szóló korábbi törvényjavaslattal kapcsolatos álláspontját.

Nem kell félni Ben-Gvirtől!

Lehet nem szeretni az olyan radikális politikusokat, mint Itámár Ben-Gvir, de tudni kell, hogy nem véletlenül sikeresek.

A Times of Israel az alábbi pontokban foglalta össze az új kormány iránymutatásait:

  • A zsidó népnek kizárólagos és elidegeníthetetlen joga van Izrael földjének minden részéhez. A kormány előmozdítja és fejleszti Izrael földjének minden részén – Galileában, a Negevben, a Golán-fennsíkon, valamint Júdeában és Szamáriában – a letelepedést.
  • A kormány aktívan fog dolgozni a nemzetbiztonság fokozásán és a polgárok személyes biztonságának megteremtésén, miközben határozottan és elszántan harcol az erőszak és a terrorizmus ellen.
  • A kormány fellép az iráni atomprogram elleni küzdelem folytatása érdekében.
  • A kormány Jeruzsálem státuszának megerősítésén fog dolgozni.
  • A kormány azon fog dolgozni, hogy előmozdítsa a békét minden szomszédunkkal, miközben megőrzi Izrael biztonsági, történelmi és nemzeti érdekeit.
  • A kormány a társadalmi igazságosságra fog törekedni a perifériák fejlesztésével és a társadalmi különbségek csökkentésével, miközben megalkuvás nélkül küzd a szegénység ellen az oktatás, a foglalkoztatás és a lakosság gyengébb rétegeinek nyújtott fokozott támogatás révén.
  • A kormány lépéseket fog tenni a tömegközlekedés használatának ösztönzése és az utak zsúfoltságának megoldása érdekében.
  • A kormány elő fogja mozdítani a megélhetési költségek emelkedésének kezelésére irányuló tervet, és olyan gazdasági feltételek megteremtésén fog dolgozni, amelyek lehetővé teszik a fenntartható növekedést.
  • A kormány nemzeti célnak tekinti a lakásárak csökkentését és a lakáskínálat növelését, és fellép a lakásárak csökkentése érdekében.
  • A kormány lépéseket fog tenni a kormányzás garantálása és a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás közötti megfelelő egyensúly helyreállítása érdekében.
  • A kormány lépéseket fog tenni a zsidó bevándorlás növelése érdekében a világ minden országából.
  • A kormány az oktatást kiemelt nemzeti prioritásnak fogja tekinteni, és azon fog dolgozni, hogy előmozdítsa az oktatási rendszer reformjait, miközben biztosítja a különböző oktatási rendszerekben az összes népesség közötti egyenlőséget, és erősíti a zsidó identitást.
  • A kormány meg fogja őrizni az állam zsidó jellegét és Izrael örökségét, és a Függetlenségi Nyilatkozat értékeivel összhangban tiszteletben fogja tartani az országban élő valamennyi vallás tagjainak gyakorlatát és hagyományait.
  • A vallási és állami kérdésekben a status quo megmarad, ahogyan az Izraelben évtizedeken át volt, beleértve a szent helyeket is.
  • A kormány lépéseket fog tenni az arab társadalomban a személyes biztonság problémájának megoldására és az arab társadalomban a bűnözés elleni küzdelemre, miközben ösztönzi az oktatást, megfelelő és megfelelő megoldásokat biztosít a fiatalok számára, és szükség szerint beruház az arab települések infrastruktúrájába.
  • A kormány lépéseket fog tenni a szakképzés és a technológiai szakmák oktatásának előmozdítása érdekében, hogy megfelelően kielégítse az izraeli ipar jelenlegi igényeit, mint a gazdasági növekedés egyik fő tényezőjét.
  • A kormány azon fog dolgozni, hogy a bármilyen formában  fogyatékkal élőket integrálja a társadalmi életbe, miközben segíti oktatásukat és foglalkoztatásukat, gondoskodik az önmaguk ellátására képtelenek alapvető szükségleteiről, és fellép az idősek, a fogyatékkal élők és a sokgyermekes családok helyzetének javítása érdekében.
  • A kormány lépéseket fog tenni Izrael környezetének védelme érdekében, az ország lakosainak életminőségének javítása érdekében, és azért, hogy Izrael hozzájáruljon az éghajlati és környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos globális erőfeszítésekhez.
  • A kormány azon fog dolgozni, hogy megerősítse a biztonsági erőket, és támogatást nyújtson a katonáknak és a rendőröknek a terrorizmus elleni küzdelem és a terrorizmus legyőzése érdekében.
  • A kormány lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy a Golán-fennsíkot széleskörű fejlesztési potenciállal rendelkező stratégiai térségként ismerje el, és a Golán-fennsík egyedülálló természeti, emberi és környezeti értékeinek megőrzése mellett a letelepedési, fejlesztési és kezdeményezések előmozdításának hullámát fogja vezetni.

Csütörtökön iktatják be Netanjahu új kormányát

A Knesszet rendkívüli ülést tart majd az új kormány beiktatása alkalmából.