Szíria legfontosabb repülőterét bombázta az izraeli légierő

Damaszkusz repülőtere ideiglenesen leállt az állítólagos izraeli légicsapások miatt.

A Reuters szerint a légicsapások az iráni iszlamista Kudsz Erők és a síita milíciák egyik előretolt állását célozták.

Két szíriai katona meghalt, két másik pedig megsebesült hétfőn kora reggel a damaszkuszi nemzetközi repülőteret célzó állítólagos izraeli légicsapásokban – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség.

A SANA hozzátette, hogy a csapásokban anyagi károk is keletkeztek, és a főváros fő nemzetközi repülőtere az elszenvedett károk miatt átmenetileg nem üzemel.

Még júniusban a damaszkuszi nemzetközi repülőtérre érkező és onnan induló járatok két hétre leálltak, miután állítólagos izraeli csapások jelentős károkat okoztak az infrastruktúrában, többek között a kifutópályában és az egyik terminálban.

A damaszkuszi nemzetközi repülőtér kulcsszerepet játszik Irán számára: a repülőteret többek között a libanoni Hezbollah terrorszervezetnek küldött fegyverek csempészetére használják.

Emiatt Izrael már többször figyelmeztette a Szíriát.

A damaszkuszi repülőtér mellett Izrael állítólag az elmúlt hónapokban az aleppói nemzetközi repülőtérre is csapást mért.

Nyugati és regionális hírszerzési források szerint Teherán az izraeli légicsapások miatt a polgári légi közlekedést felhasználva próbál szállítani katonai felszereléseket erői és szövetségesei számára Szíriában.

A légitársaság, amely az iráni fegyvercsempészet fedőszerve

Az Alma Center új jelentése rávilágít arra, hogy a Mahan Air szorosan együttműködik a Kudsz Erő 190-es egységével, hogy hamis utasnevekkel gyanús járatokat „foglaljon” Szíriába.