„Bush elnök üdvözletét küldi” – így fogták el az amerikaiak Irak diktátorát

Közel két évtizeddel a titkos küldetés után új részleteket osztott meg Szaddám Huszein elfogásáról az akcióban résztvevő egyik veterán.

Kevin Holland nyugalmazott főtörzsőrmester elmondta, hogyan fogta el Delta Force csapatával Irak diktátorát.

Holland a „Danger Close” nevű podcast december 7-i epizódjában számolt be a küldetésről.

Elmondta, hogy elit csapata olyan információkat kapott, amelyek elvezették őket egy földbe vájt rejtekhelyhez, amely egy iraki kisvárosban volt.

A rejtekhelyet levelekkel, homokkal és hungarocellel fedték le, hogy álcázzák. A föld alól egy kis cső állt ki, hogy az oxigén be tudjon áramlani, mondta Holland. Miután bedobtak a lyukba egy gránátot, egy arabul beszélő hangot hallottak.

„Aztán kezek emelkedtek ki a lyukból, és egy nagy bozontos hajkorona. Megragadtuk és kirángattuk” – mesélte Holland, aki szerint teljesen szürreális volt az egész jelenet.

Miért semmisítette meg az izraeli légierő Szaddám Huszein atomreaktorját?

Mi lett volna, ha Izrael 1981-ben nem csap le az iraki osziraki reaktorra? Mi történik, ha a támadás kudarcot vall? Kifejleszthetett volna Irak atomfegyvert?

Holland felidézte, hogy egyik társa, aki segített kihúzni a megbuktatott iraki elnököt, döbbenten azt mondta:

„Szent tehén, ez ő”.

A nyugalmazott főtörzsőrmester elmesélte, hogy miközben húzták ki Husszeint a rejtekhelyéről elmondták neki, hogy „Bush elnök üdvözletét küldi”.

Husszein egy Glock 18-assal volt felfegyverkezve, ezért a Delta Force egy másik tagja – akit Holland csak „nagydarab texasinak” nevezett – elvette tőle a fegyvert.

„Bush elnöknél van most az a fegyver”

– mesélte Holland.

„Csak annyit mondott, hogy ő Irak elnöke, és kész tárgyalni” – mondta Holland. „Ezt angolul mondta”.

„Mi meg azt mondtuk, hogy ‘az az idő már elmúlt, testvér.”

Bin Ladent megölő Navy SEAL kommandós: „A legnagyobb probléma a megosztottság”

O’Neill terrortámadás 20. évfordulóján arra szólította fel az amerikaiakat, hogy találják meg a közös hangot, és álljanak egységesen ki a közös amerikai értékek mellett.