Történelmi: Azerbajdzsán kinevezte első izraeli nagykövetét

Az azerbajdzsáni állami hírportál, a Haqqin.az szerint Mukhtar Mammadov tudományos és oktatási miniszterhelyettest nevezték ki az ország első nagykövetévé a zsidó államban – számolt be róla a JNS.

„Gratulálok és sok szerencsét az első azerbajdzsáni nagykövetnek Izraelben!”

– tweetelte George Deek, Izrael azerbajdzsáni nagykövete a bejelentés hírére.

Az 1983-ban Bakuban született Mammadov 2005 és 2013 között a külügyminisztériumban dolgozott, köztük 2009 és 2013 között Azerbajdzsán belgiumi nagykövetségén. 2013 óta az oktatási minisztérium keretében a nemzetközi együttműködési osztály vezetője volt, majd 2021 áprilisában tudományos és oktatási miniszterhelyettes lett. Ebben a minőségében Mammadov felügyelte az Izraellel a tudomány és az oktatás területén folytatott innovatív együttműködési projekteket.

Mammadov folyékonyan beszél oroszul, angolul és törökül.

„Szívből gratulálok kollégámnak, Mukhtar Mammadovnak, hogy kinevezték Azerbajdzsán első izraeli nagykövetévé”

– tweetelte Mammad Talibov, Azerbajdzsán mexikói, Costa Rica-i, kolumbiai, perui, guatemalai és hondurasi nagykövete.

Azerbajdzsáni rabbi: a fiatal generáció jelenti a jövőt

Az ősi, azeri zsidó közösség annak ellenére él és virágzik, hogy a régió viharos történelme és a kivándorlás alaposan megtépázta sorait.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy Azerbajdzsán novemberben bejelentette, hogy nagykövetséget nyit Izraelben. A korábbi izraeli védelmi miniszter, Beni Ganz októberben Azerbajdzsánba látogatott, hogy megvitassa és elősegítse a két ország védelmi együttműködését.

Ebben a hónapban volt a két nemzet közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója is.

Izrael és Azerbajdzsán jó kapcsolata arra vezethető vissza, hogy mindkét ország egyaránt fenyegetést lát az iszlamista rezsim által uralt Iránban.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerint Izrael az olajának 40%-át Azerbajdzsántól vásárolja, cserébe 2011 és 2020 között Azerbajdzsán főbb fegyverimportjának 27%-át, 2016 és 2020 között pedig 69%-át biztosította.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Mit keres Izrael a Dél-Kaukázusban?

Az Azerbajdzsán és Izrael közötti együttműködés éveken át alacsony médiafigyelem mellett zajlott, azonban nemrég a második hegyi-karabahi háború kapcsán (igaz csak rövid időre) újra a nemzetközi érdeklődés homlokterébe került. Hende Olivér írása.