Azerbajdzsáni rabbi: a fiatal generáció jelenti a jövőt

Az ősi, azeri zsidó közösség annak ellenére él és virágzik, hogy a régió viharos történelme és a kivándorlás alaposan megtépázta sorait – írja a Zsido.com

A közelmúltban tartott, Magyarországon is ismert Limmud konferencia és az ott nagy számban megjelent fiatalok azonban arról tanúskodnak, hogy a bakui zsidóságban még van vitalitás.

A párhuzamosan számtalan előadást kínáló, zsidó tanulásról és a zsidó együttlétről szóló Limmudot most először rendezték meg Azerbajdzsán fővárosában. A programokon 350 helyi zsidó fiatal vett részt.

A városban egyébként mintegy 25 ezer zsidó él, akiknek tíz százaléka él a hagyományok szerint.

Az elmúlt néhány évtizedben sokan vándoroltak ki Izraelbe, Németországba és az Egyesült Államokba, de a maradást választók közül egyre többen mutatnak érdeklődést a zsidó vallás és kultúra iránt. A vallási életet elsősorban az öt lubavicsi küldött házaspár szervezi. A vidéken élő azeri zsidókról további két Chábád-központ gondoskodik.

Bakuban több, eltérő gyökerű közösség működik. A legtöbben az úgynevezett hegyi zsidók vannak (70%), őket a főként Lengyelországból bevándorolt askenázok követik (20%), a grúz zsidók pedig 10 százalékot tesznek ki.

„A legfontosabb a fiatal generáció, ők jelentik a jövőt. Éppen ezért a legnagyobb küzdelmet az asszimiláció ellen folytatjuk.

Ez egy véget nem érő harc, de számos sikersztoriról is be tudunk számolni. Az ifjúsági klubunkban néha több százan is megfordulnak és külföldi utazásokat is szervezünk Európába”

– mondja Shneor Segal rabbi, aki 14 éve vezeti az askenáz közösséget és a bakui Chábád-központot.

A városban két zsidó iskola is működik. Az egyik intézményt 250 tanuló látogatja és a zsidósággal kapcsolatos tantárgyakat az izraeli Oktatási Minisztérium programja szerint tanítják. Igazgatója a hegyi és grúz közösségeket vezető Zamir Isaev rabbi. Emellett a Chábád is fenntart egy intézményt. „Mindkét iskola célja az, hogy megállítsa a beolvadást, erősítse a diákok zsidó identitását és Izrael szeretetére nevelje a gyerekeket” – mondta Segal rabbi.

Mit keres Izrael a Dél-Kaukázusban?

Az Azerbajdzsán és Izrael közötti együttműködés éveken át alacsony médiafigyelem mellett zajlott, azonban nemrég a második hegyi-karabahi háború kapcsán (igaz csak rövid időre) újra a nemzetközi érdeklődés homlokterébe került. Hende Olivér írása.