Mégsem kell Trumpnak megjelennie a kongresszus előtt

A képviselőház január 6-i bizottsága hivatalosan is visszavonta a Donald Trump volt elnök elleni idézését, mivel a vizsgálat napokkal a következő kongresszus előtt véget ér – közölték az ABC Newsnak az ügyet ismerő források.

A bizottság elnöke, Bennie Thompson képviselő szerdán levélben tájékoztatta Trump ügyvédjeit a döntésről — a testület munkájának „közeli végére” hivatkozva.

„Amint azt önök is tudják, a szelektív bizottság befejezte a meghallgatásokat, kiadta a végső jelentését, és nagyon hamarosan a végéhez ér” – írta Thompson.

„Tekintettel a vizsgálatunk közelgő befejezésére, a különbizottság nem tudja tovább követni az idézésben szereplő konkrét információkat”.

A bizottság októberben idézte be Trumpot, elrendelve, hogy november 4-ig adjon át dokumentumokat, és november 14-től kezdődően jelenjen meg egy vagy többnapos eskü alatt tett tanúvallomásra.

„Elismerjük, hogy egy volt elnök beidézése jelentős és történelmi lépés” – írta akkoriban Thompson és Liz Cheney wyomingi republikánus képviselő, a bizottság alelnöke a Trumpnak címzett levélben. „Nem vesszük félvállról ezt az intézkedést”.

Trump perelt és az ügyvédei „érvénytelennek” nevezték az idézést- mivel szerintük nem szolgálta a törvényhozás célját -, valamint túlságosan széleskörűnek és az első alkotmánymódosításhoz fűződő jogai elleni támadásnak tekintették.

A kereset lényegében befagyasztotta az ügyet, amelyről még nem született bírói döntés.

Az e heti visszavonás, ahogy a Ház január 6-i bizottság véget ér, várható volt, tekintettel arra, hogy a bizottság hivatalosan december 31-én jár le.

Az Truth közösségi oldalán tett nyilatkozatában Trump azt állította, hogy a bizottság „valószínűleg azért [vonta vissza], mert tudták, hogy nem tettem semmi rosszat, vagy azért, mert hamarosan veszíteni fognak a bíróságon.

Vége lenne Donald Trump elnöki reményeinek?

Trump ellen fordultak a republikánusok, és ő sem sokat segít saját helyzetén – írja Park MacDougald az UnHerd szerkesztője.