„Oroszország most gyengébb, Irán pedig megpróbálja ezt kihasználni”

Kirill Budanov, az ukrán hírszerzési főigazgatóság vezetője az egyik ukrán hírportálnak adott interjújában beszélt arról, hogy az iráni rezsim miért nem siet a ballisztikus rakétákat leszállításával Oroszországnak.

Budanov azzal érvelt, hogy az irániak a várhatóan dühödt nemzetközi reakció miatt tartózkodnak egyelőre attól, hogy a Fateh-110-es és Zolfaghar rakétáikat átadják az oroszoknak.

„Irán nyilvánvaló okokból nem sieti ezt megtenni, mert amint Oroszország elindítja az első rakétákat, az Iránra nehezedő szankciós nyomás fokozódni fog”

– jelentette ki Budanov.

Egy másik ukrán elemző azt állította, hogy Irán megpróbálja kihasználni Oroszország gyenge helyzetét.

„Tárgyalások folynak, és az oroszok ballisztikus rakétákat próbálnak vásárolni Irántól. Az irániak úgy vélik, hogy Oroszország gyenge helyzetben van, ezért sok mindent sok mindenről lehet velük tárgyalni” – mondta Szerhij Danilov, a kijevi Közel-Keleti Tanulmányok Központjának igazgatóhelyettese.

„Egyik fél sem bízik a másikban”

– tette hozzá Danilov. „Mind az Orosz Föderáció, mind Irán egymást helyzeti, kényszer-szövetségeseknek és partnereknek tekinti, tudják, hogy a másik bármikor kiléphet.

Oroszország most gyengébb, Irán pedig megpróbálja ezt kihasználni”.

Danilov szerint Iránnak az Oroszországgal való szorosabb kapcsolat iránti érdeklődése azon alapul, hogy mind modern vadászgépekre, mind nukleáris technológiára szüksége van, és Moszkva mindkettőnek a birtokában van.

Szombaton az izraeli Channel 12 műsorszolgáltató egy „nyugati hírszerzési forrásokra” hivatkozó jelentése azt állította, hogy Oroszország akár 24 darab Szu-35-ös vadászrepülőgépet tervez Iránnak szállítani, amelyeket eredetileg Egyiptomnak szántak exportra.

Orosz vadászgépekkel modernizálja Irán a légierejét

Moszkva hamarosan egy teljes vadászrepülőgép-századot szállít az Iszlám Köztársaságnak.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.