Orosz vadászgépekkel modernizálja Irán a légierejét

Az Irán és Oroszország közötti katonai üzletelést figyelemmel kísérő nyugati hírszerzési források szerint Moszkva hamarosan egy teljes vadászrepülőgép-századot szállít az Iszlám Köztársaságnak.

A jelek szerint Oroszország 24 darab Szu-35-ös vadászrepülőgépet – amelyeket eredetileg Egyiptom számára gyártottak le –, ad át Iránnak. Az oroszok vevőket kerestek az eladatlan gépekre (az Egyesült Államok korábban megtorpedózta az egyiptomi-orosz üzletet), és úgy tűnik, Teherán hamarosan kézhez kaphatja ezeket a gépeket.

Egy hírszerzési jelentés szerint az iráni pilóták már a gépekkel gyakorolnak.

Az iráni légierőnek nagy szüksége van jó minőségű vadászgépekre, ugyanis jelenleg az 1979-es iszlám forradalom előtti időszakból, az 1970-es évekből származó, amerikai gyártmányú repülőgépekre kell támaszkodnia.

Teherán eddig 1700 öngyilkos drónt szállított Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz, és a közeljövőben további 300 leszállítása várható. Cserébe az iráni vezetés légvédelmi rendszereket kért Moszkvától, amelyeket egy esetleges izraeli légitámadás ellen terveznének bevetni.

Figyelmeztetést adott ki a Moszad kémfőnöke

David Barnea beszélt Irán és Oroszország kapcsolatáról, és odaszúrt pár nyugati országnak is.