Egy titokzatos marokkói kémhez vezetnek az EU korrupciós botrányának szálai

Egy Mohamed Belahrech néven azonosított marokkói titkosszolgálati ügynök az Európai Parlamentet alapjaiban megrengető katari korrupciós botrány egyik kulcsszereplője. A fedőneve M118, és évek óta az európai kémügynökségek körül kering.

A Politico beszámolója szerint Belahrech egy olyan szövevényes háló középpontjában áll, amely Katartól és Marokkótól Olaszországig, Lengyelországig és Belgiumig terjed. A gyanú szerint az elmúlt években intenzív lobbizással és állítólagos korrupcióval foglalkozott európai európai parlamenti képviselőket célozva. És kiderült, hogy az európai hírszerző szolgálatok már jó ideje ismerték.

Rabat egyre inkább reflektorfénybe kerül, ahogy a figyelem egyre inkább túlmutat Katar szerepén az európai európai parlamenti képviselők korrupciós vádjaiban, amelyek során a belga rendőrség legalább 20 lakásban és irodában tartott razziák során eszközöket és több mint 1,5 millió euró készpénzt foglalt le.

Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter a múlt héten alig burkoltan utalt arra, hogy Marokkó is érintett a vizsgálatban.

A La Repubblica olasz napilap és a belga Le Soir szerint Belahrech az egyik kapocs, amely Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti képviselőt a marokkói titkosszolgálattal, a DGED-del összeköti. Az olasz politikus Panzeri jelenleg börtönben van, előzetes korrupciós vádakkal néz szembe abban a vizsgálatban, amely azt vizsgálja, hogy Marokkó és Katar befolyást vásárolt-e az Európai Parlamentben.

A nyomozók most azt vizsgálják, hogy Panzeri mennyire volt közeli barátja Marokkónak. A Panzeri feleségére és lányára vonatkozó belga kiadatási kérelem, akik állítólag szintén érintettek a korrupciós botrányban, említést tesz Abderrahim Atmoun, Marokkó varsói nagykövetének „ajándékairól”.

Panzeri több éven át megosztotta az EU-Marokkó parlamenti vegyes bizottság elnöki tisztét Atmounnal, aki tapasztalt diplomata, és aki szívesen képviseli Marokkó érdekeit a brüsszeli buborékban.

Most azonban az a gyanú merült fel, hogy Atmoun utasításokat fogadott el Belahrech-től, aki „veszélyes ember” – mondta a Le Soirnak egy, a nyomozást ismerő tisztviselő. Belahrech felügyelete alatt Panzeri állítólag megpecsételte kapcsolatát a marokkói DGED-del, miután nem sikerült újraválasztani a parlamentbe 2019-ben.

Belharech lehet a kulcs a katari botrány egyik máig húzódó rejtélyének, a pénz nyomának feloldásához is.

Belahrech nem újonc az európai kémkörökben – a médiajelentések az elmúlt évtizedben több kémügyben is visszavezetik jelenlétét.

A rabati férfi először a spanyol mecsetekbe való állítólagos beszivárgás kapcsán hívta fel magára a hatóságok figyelmét, ami 2013-ban egy katalóniai iszlám szervezet marokkói igazgatójának kitoloncolásához vezetett – írja az El Confidencial című spanyol napilap.

Nem sokkal később Belahrech újra felbukkant Franciaországban, ahol vezető szerepet játszott egy korrupciós ügyben a párizsi Orly repülőtéren.

Egy marokkói ügynök, akit akkor Mohamed B. néven azonosítottak, a Libérationban megjelent vizsgálat szerint állítólag akár 200 bizalmas aktát is megszerezhetett egy francia határőrtől a Franciaországban tartózkodó terrorizmussal gyanúsítottakról.

A francia hatóságok állítólag nem emeltek vádat Belahrech ellen, aki eltűnt, amikor lebukott a hálózata. Egy, a nyomozást ismerő francia tisztviselő szerint Belahrech akkoriban együttműködött Franciaországgal, és terrorizmusellenes ügyekben szolgáltatott információkat, és emiatt elengedték.

Szerető, özvegy, ékszerész, avagy hogyan juthatott NATO-titkokhoz egy orosz kém?

Egy nemrég megjelent oknyomozó riport szerint az orosz katonai hírszerzés egyik ügynöke közeli kapcsolatot alakított ki a nápolyi NATO-parancsnokságon szolgáló több személlyel is.