Atomfegyverekhez csempészett technológiát egy izraeli Oroszországba

Alekszej Brajmant egy orosz szankciókat kijátszó hálózat részeként banki csalás és pénzmosás elkövetésével vádolták meg.

A 35 éves, az Egyesült Államokban élő izraeli állampolgár egyike annak a hét gyanúsítottnak, akit az amerikai igazságügyi minisztérium 16 rendbeli összeesküvéssel, az orosz kormány nevében elkövetett pénzmosással, valamint lőszerek és fegyveralkatrészek Oroszországba csempészésével vádolt meg.

A New Hampshire-ben élő Alekszej Brajmant kedden tartóztatták le egy amerikai és öt orosz állampolgárral, köztük az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) egyik tisztjével együtt.

Brajmant azzal vádolják, hogy illegálisan vásárolt és csempészett Oroszországba „rendkívül érzékeny és szigorúan szabályozott elektronikus alkatrészeket, amelyek közül néhányat nukleáris és hiperszonikus fegyverek, kvantumszámítógépek és más katonai alkalmazások fejlesztésére lehet használni.”

Brajman akár 30 év börtönbüntetésre is számíthat.

Szerető, özvegy, ékszerész, avagy hogyan juthatott NATO-titkokhoz egy orosz kém?

Egy nemrég megjelent oknyomozó riport szerint az orosz katonai hírszerzés egyik ügynöke közeli kapcsolatot alakított ki a nápolyi NATO-parancsnokságon szolgáló több személlyel is.