Palesztin terrorista jogai miatt aggódnak a franciák

Szalah Hamouri palesztin-francia ügyvédet számos bűncselekménnyel vádolják, többek között azzal, hogy megpróbálta megölni Ovadia Yosef volt szefárd főrabbit.

Izrael vasárnap kitoloncolta Szalah Hamouri francia-palesztin emberi jogi ügyvédet, akit biztonsági bűncselekményekkel vádolnak – közölte az izraeli belügyminisztérium.

A francia külügyminisztérium elítélte a kitoloncolását, és közölte, hogy a francia kormány aktívan igyekezett megvédeni a jogait, és ezért többször is tárgyalt az izraeli hatóságokkal.

„Elítéljük az izraeli hatóságok törvényellenes döntését, hogy Szalah Hamourit Franciaországba toloncolják”

– áll a francia minisztérium közleményében.

Ahmed Majdalani, a Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának tagja szintén törvénytelennek nevezte a kitoloncolást.

„Nem követett el semmilyen bűncselekményt, hogy kitoloncolják hazájából, és egy másik országba utasítsák ki, ahol csak rövid ideig tartózkodott, még akkor is, ha annak az országnak az állampolgárságával rendelkezik” – mondta Majdalani a Reutersnek.

Hamourit végül a repülőtérre kísérték, ahol felszállt egy Franciaországba tartó járatra – közölte a belügyminisztérium közleményében.

A minisztérium ezt azután tette, hogy december 1-jén visszavonták Hamouri kelet-jeruzsálemi tartózkodási engedélyét, miután Izrael március 7-én letartóztatta és adminisztratív őrizetbe vette.

„A vallásodat tartsd meg magadnak” – botrányos jelenetek a francia tévében

Azért estek neki a műsorba meghívott izraeli professzornak, mert kipát viselt.

Szalah Hamouri

A palesztin apa és francia anya gyermekeként született Hamouri ügyvéd és kutató. Egy NGO-nál dolgozik, amely egyike annak a hat palesztin „civil szervezetnek”, amelyeket Izrael nemrég terrorista szervezetnek nyilvánított. Azzal is megvádolták, hogy tagja a szintén terrorista csoportként ismert Nemzeti Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű szervezetnek.

Hamourit 2005-ben tartóztatták le először, miután azzal vádolták, hogy merényletet tervezett az akkori izraeli szefárd főrabbi, Ovadia Yosef ellen.

2011-ben azonban szabadon engedték egy, a Hamásszal kötött fogolycsere részeként, amelynek célja Gilad Schalit IDF-katona kiszabadítása volt.

Azóta többször letartóztatták különböző okok miatt.

Franciaország már a következő geopolitikai konfliktusra készül

Emmanuel Macron felkészíti a francia hadsereget egy nagyobb konfliktusra – írja az EuroIntelligence.