„A vallásodat tartsd meg magadnak” – botrányos jelenetek a francia tévében

Egy izraeli professzort egy francia televíziós hírműsor házigazdája arról kérdezett, hogy miért hirdeti nyilvánosan a vallását azzal, hogy kipát visel.

„Sokan kérdezik, hogy egy professzor miért visel vallási jelképet a stúdiónkban” – kérdezte a CNews műsorvezetője Dr. Cyrille Cohent, a Bar Ilan Egyetem immunológusát, akit azért hívtak meg, hogy a koronavírus elleni vakcina hatékonyságáról beszéljen.

„Az átláthatóság kedvéért, mindennap viselem, nem kifejezetten erre a műsorra vettem fel” – válaszolta Cohen zavartan.

Elisabeth Levy francia-zsidó újságíró, aki szintén a beszélgetés vendége volt, azonban tovább feszegette a témát.

„Ugye megérti, hogy a mi nem-vallásos életmódunk diszkrét. Nem vallásellenes, de a vallásodat tartsd meg magadnak”

– mondta.

„Az én nevem Cohen! Miért akarja, hogy ‘tartsam meg magamnak a vallásomat’? Izraelből jövök”

– válaszolta Cohen határozottan.

Emily Schrader – אמילי שריידר امیلی شریدر on Twitter: „Disgusting antisemitism on French TV: a professor attacked and belittled for „wearing Jewish symbols””… Why do you wear a religious symbol in the studio? Keep your Jewish identity for yourself”Is this 1930s Europe? pic.twitter.com/7pHENz2jVF / Twitter”

Disgusting antisemitism on French TV: a professor attacked and belittled for „wearing Jewish symbols””… Why do you wear a religious symbol in the studio? Keep your Jewish identity for yourself”Is this 1930s Europe? pic.twitter.com/7pHENz2jVF

2004 óta a francia állami iskolákban tiltott a vallási jelképek bármilyen személyes megnyilvánulása, beleértve a keresztek és a kipák viselését is.

A francia zsidók akkor is szembekerültek a francia laïcité szigorú betartásával, amikor a párizsi kóser szupermarketben 2015-ben történt, négy zsidó halálát okozó terrortámadásban részt vevő gyanúsítottak perének tárgyalását Jom Kippurra tűzték ki. A francia igazságszolgáltatás az áldozatok családjainak a tárgyalás elhalasztására vonatkozó kérését ugyanis a laïcitére hivatkozva utasította el.

Francia belügyminiszter: Franciaországban mindig lehet kipát viselni az utcán

Az antiszemita támadások jelentős csökkenéséről számolt be Gérald Darmanin.