Franciaország már a következő geopolitikai konfliktusra készül

Emmanuel Macron felkészíti a francia hadsereget egy nagyobb konfliktusra – írja az EuroIntelligence.

A nemzeti stratégiai felülvizsgálat bemutatásakor, amely arról szól, hogyan fog kinézni Franciaország védelme 2030-ban, Macron felvázolta, hogy a hadsereg prioritásai a terrorizmus elleni küzdelemről a nagyobb konfliktusokban való részvételre való felkészítésre helyeződnek át. Felejtsük el az afrikai hadműveleteket: Franciaország kelet felé fordul.

Az ukrajnai háború a jövőben valószínűleg komoly geopolitikai rivalizálásokat fog kiváltani, Franciaországnak így Macron szerint fel kell készülnie egy olyan világra, amelyben több geopolitikai konfliktus lesz. A tegnapi világ, ahol a nemzetek egymásra utaltságot kerestek a konfliktusok megelőzése érdekében, egy olyan világgá változik, ahol a függetlenség a háború kitörésének megakadályozására szolgál.

Franciaország Európán és a NATO-n belüli kiegyensúlyozó szerepvállalása továbbra is a hírszerzésre és a nukleáris elrettentésre, a francia területi biztonság gerincére támaszkodik.

Macron azonban az európai légvédelmi rendszerek új, inkluzív megközelítését is szorgalmazta, és nem csupán a nemzeti ipar támogatását. Ez egy alig burkolt üzenet a német kormánynak, hogy a légvédelmi pajzs projektje esetében figyelembe kell vennie az európai stratégiai dimenziót.

Franciaország is erőfeszítéseket tesz a mozgósítás érdekében, többek között tárgyalásokat folytat a védelmi iparral a hadigazdaságra való átállásról, felkészül a tartalékosok mozgósítására, hogy megduplázzák létszámukat, és meghosszabbítják a nemzeti szolgálatra való jogosultság korhatárát.

Ami Afrikát illeti, Franciaország meg akarja változtatni azt a modellt, hogy csak az afrikai hatóságok kérésére és csak hadseregeik támogatására lépjen fel. Bár még mindig mintegy 3000 francia katona állomásozik Nigerben, Csádban és Burkina Fasóban, ezt a számot csökkenteni fogják, hogy a partnerországokkal való együttműködésre és támogatásra összpontosíthassanak felszerelés, képzés vagy hírszerzés terén. A nyugat-afrikai francia jelenlét új szervezetét hat hónapon belül határozzák meg – jelentette be az elnök. Hasonlóképpen a Sentinel-műveletet is csökkenteni fogják. Franciaország keletre helyezi át erőit, azzal a céllal, hogy a Nato és Európa vezető partnerévé váljon – írja a Les Echos.

Fotó: EPA/GONZALO FUENTES / POOL MAXPPP OUT

Kompromisszummal fog-e végződni az ukrán háború?

Mit mond a történelmi mintázat az ukrán háború lezárásának az esélyeiről? Robert C. Castel elemzése.