Túszul ejtett két börtönőrt a hallei zsinagóga elleni merénylet elkövetője

Túszul ejtett két őrt börtönében az a német szélsőjobboldali terrorista, aki 2019-ben támadást intézett a hallei zsinagóga ellen. Egy órával később sikeresen elfogták, bár az akció közben megsebesült – erősítette meg az igazságügyi minisztérium kedden.

Az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Stephan Balliet hétfőn este kilenctől nagyjából egy órán át tartotta fogva a két börtönőrt a Berlintől 100 kilométerre – Szász-Anhalt tartományban – lévő burgi szigorított fegyházban. A börtönőröknek végül nem esett bántódásuk.

A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre. Egyelőre tisztázatlan, hogyan tudott Balliet túszokat ejteni a hatszáz elítélt befogadására alkalmas fegyintézetben, a rendőrségi nyomozás még nem fejeződött be.

Tart a hallei mészáros pere: hibázhatott a német rendőrség

A tanúk élesen bírálták a német bűnüldözést, amiért nem lépett fel az interneten terjedő gyűlöletbeszéd ellen.

A 30 éves Stephan Balliet 2019. október 9-i ámokfutása nyomán került börtönbe. Három évvel ezelőtt lőfegyverrel a kezében megpróbált bejutni a hallei zsinagógába, amelyben 70-80 hívő tartózkodott, a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jóm-kipúr (az engesztelés napja) alkalmából. A hatóságok megállapítása szerint szélsőjobboldali, antiszemita előítéletek vezérelték, korábbi hasonló terrorcselekményeket akart utánozni, és arra akart biztatni másokat, hogy kövessék a példáját, ezért a támadás előtt az interneten is közölte szándékát, és közzétett egy kiáltványt. A zsinagóga kapuján azonban nem tudott áthatolni, ezért az utcán hátulról agyonlőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült. Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, és két embert megsebesített. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

A bíróságon beismerte bűnösségét, és tavalyelőtt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Balliet már tárgyalása alatt, 2020-ban is megpróbált megszökni a hallei börtönből. Egy udvari séta alkalmával átmászott a több mint háromméteres kerítésen, és percekig a börtön területén kívül tartózkodott – kereste a további szökési útvonalat -, mielőtt elfogták.

Holokauszt-tagadó terrorista szökött meg majdnem a börtönéből

Sokkolta a helyi zsidóságot a hír, hogy a napokban majdnem megszökött az a rab, aki tavaly fajgyűlölettől szítva Jom Kippurkor gyilkolt Németországban.