Holokauszt-tagadó terrorista szökött meg majdnem a börtönéből

Sokkolta a helyi zsidóságot a hír, hogy a napokban majdnem megszökött az a rab, aki tavaly fajgyűlölettől szítva Jom Kippurkor gyilkolt Németországban.

Az őrök figyelmét kijátszva, egy több méteres kerítést is átugorva nem sokon múlott, hogy Németország egyik neonáci gyilkosa kiszabadult – idézi az Algemeiner Szász-Anhalt tartományi igazságügyi minisztériumának közleményét.

A 27 éves holokauszt-tagadó Stephan Balliet két járókelőt mészárolt le abban a vérengzésben, amelyet eredetileg egy hallei zsinagóga közössége ellen tervezett.

Élőben közvetítette ámokfutását a holokauszttagadó gyilkos

Két ember életét vesztette, ketten pedig megsérültek, amikor a támadó agyonlőtte őket Halle-ban a zsinagóga közelében, Jom Kippur napján.

A férfi múlt szombaton volt képes arra, hogy kijátssza a rá vigyázó őröket akkor, amikor éppen rekreációs sétáját töltötte a börtön udvarán.

A hivatalos közlemény szerint a kijátszott felvigyázók megtévesztése után öt perccel később kapták el az intézet fegyveres őrei.

A férfi tettének egyértelmű motivációja a szökés lehetett – ismerték el a hatóságok, amelyek azóta Burg városának fokozottabban őrzött büntetés végrehajtási intézetébe szállították a férfit.

Hihetetlen, hogy majdnem sikerült neki. Nincsenek szavaim erre…

– fogalmazott a DPA hírügynökségnek nyilatkozó Max Privorozki. A hallei zsidó közösség elnöke hittársai nevében fogalmazta meg értetlenkedését, amelybe érthetően vegyült némi sokkhatás is – írja az Algemeiner. A lap szerint Stephan Balliet – aki azóta beismerte, hogy zsidókat akart ölni a támadásában – tárgyalására az év hátralévő részében kerülhet sor.

Beismerte, hogy zsidókat akart ölni Jom Kippurkor

Beismerő vallomást tett a két ember halálával járó hallei lövöldözés gyanúsítottja. Az ügyészség szélsőjobboldali, antiszemita terrorcselekményként tartja számon a történteket.