Tart a hallei mészáros pere: hibázhatott a német rendőrség

A tavalyi antiszemita indíttatású gyilkosságok elkövetőjének tárgyalásán a zsidó túlélők felkavaró tanúvallomásokat tettek. Többen élesen bírálták a német bűnüldözést, amiért nem lépett fel az interneten terjedő gyűlöletbeszéd ellen.

A német közszolgálati Deutsche Welle tudósításában arról ír, hogy a Halle városában tavaly ősszel, Jom Kipur napján elkövetett merényletben a német rendőrségnek is komoly felelőssége van.

A tanúk elsősorban azért bírálták a bűnüldözést, mert nem léptek fel megfelelően az online térben tomboló szélsőséges jobboldali és neonáci gyűlöletbeszéddel szemben, ami szerintük primér forrás lehetett a terrorista számára.

Mint arról mi is több ízben beszámoltunk, a 27 éves Stephan Ballietet a tavaly októberben elkövetett gyilkosságok, illetve gyilkossági kísérletek miatt összesen 13 bűncselekménnyel vádolják. A szélsőséges gondolkodású férfi eredetileg zsidókat akart gyilkolni a kelet-németországi város, Halle zsinagógájában.

Az elkövető gránátot dobott az imaház melletti temetőbe, majd megpróbálta felrobbantani az épület kapuját, de nem járt sikerrel. A merénylet idején a zsinagógában 52 hívő tartózkodott.

Ha véghez viszi terveit, Németország holokauszt utáni történetében ez lett volna a legvéresebb támadás zsidók ellen.

A hallei támadó. Fotó: Twitter

Stephan Balliet az eredménytelen próbálkozás után az utcán hátulról lelőtt egy nőt, aki éppen arra járt, majd autójával a közeli török büféhez hajtott, ahol végzett egy férfival is. Idén nyáron Magdeburgban kezdődött a férfi bírósági pere, amelyben mintegy 150 tanút meghallgatását tervezik.

A DW arra emlékeztet, hogy a per tizenegy tárgyalási nap után nagyjából a feléhez érkezett. A napokban újabb szemtanúk vallomásai kerültek nyilvánosságra. Voltak többen is olyanok, akik ott voltak a hallei zsinagógában, illetve azokon a helyken, ahonnan láthatták a gyilkos tetteit.

A lap szerint a kétnapos meghallgatáson elhangzott tanúvallomásokból „megdöbbentő részletek derültek ki és félelem” érződött.

„Megdolgoztál azért az ítéletért, amit ez a bíróság ki fog szabni rád” — fogalmazott a tárgyaláson egy szemtanú a vádlottnak címezve. A 74 éves antropológus professzor ott volt a török étkezdében, és csak egy hajszálon múlt, hogy nem vált maga is áldozattá. A hátsó ablakon keresztül tudott csak elmenekülni, miközben az elkövető célba vette, de a fegyver végül csütörtököt mondott. A professzor így élve megúszta, ám a válla megsérült menekülés közben.

Mint fogalmazott, azért tett tanúvallomást, mert egyrészt a harag munkál benne, másrészt pedig civil kötelességének érezte megszólalni és hangot adni annak a hitének, hogy a német alkotmány mindenkit egyenlőnek ismer el.

„Szeretném otthon érezni magam zsinagógákban. De ha tudod, hogy az otthonod ablakát és ajtaját golyóálló üveggel kell ellátnod, akkor vajon mennyire nevezhetjük azt otthonnak”?

— tette fel a kérdést Naomi Henkel-Gümbel, egy másik túlélő, aki  a zsinagógában volt a vérfürdő idején.

Henkel-Gümbel aki Németországba bevándorolt, és éppen rabbinak készül, hozzátette: „minél több a biztonsági intézkedés, annál inkább az az érzésem, hogy valami nincs rendben ebben a társadalomban”.

Holokauszt-tagadó terrorista szökött meg majdnem a börtönéből

Sokkolta a helyi zsidóságot a hír, hogy a napokban majdnem megszökött az a rab, aki tavaly fajgyűlölettől szítva Jom Kippurkor gyilkolt Németországban.