Bíróság előtt a halle-i antiszemita mészáros

Magdeburgban 147 tanút meghallgatását tervezik Stephan Balliet kedden kezdődött büntetőperében, akit 13 bűncselekménnyel vádolnak a tavaly októberben elkövetett gyilkosságok, és gyilkossági kísérletek miatt.

A 27 éves német állampolgár az előzetes letartóztatását elrendelő karlsruhei szövetségi legfőbb bíróságon tett vallomásában elismerte, hogy

zsidókat akart gyilkolni Halle zsinagógájában a legfőbb zsidó ünnep, az engesztelés napja – Jom Kippur – alkalmából tartott szertartás alatt.

A merénylet idején a zsinagógában 52 hívő tartózkodott. Az elkövető gránátot dobott az imaház melletti temetőbe, majd megpróbálta felrobbantani az épület kapuját, de nem járt sikerrel.

A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült. Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és a nyakán megsebesült.

Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, két embert megsebesített, gépkocsiját hátrahagyta és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

Az ámokfutást élőben közvetítette az interneten, így hallható volt, amint

lúzernek nevezte magát a sikertelen zsinagóga elleni merénylet után. 

Ballet idén májusban hajszál híján megszökött a börtönből  ahol előzetes letartóztatásban tartották.

Holokauszt-tagadó terrorista szökött meg majdnem a börtönéből

Sokkolta a helyi zsidóságot a hír, hogy a napokban majdnem megszökött az a rab, aki tavaly fajgyűlölettől szítva Jom Kippurkor gyilkolt Németországban.

A holokauszt-tagadó ámokfutó egyáltalán nem bánta meg a tettét, sőt a nyomozóknak azóta is

sajnálkozik, hogy a zsinagóga elleni merénylet meghiúsult, és nem voltak zsidó áldozatai.

A két ember megölése mellett 52 ember elleni emberölés kísérlete miatt is felelnie kell, és akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.