Irán korlátozná az oroszoknak szállított rakéták hatótávolságát

Hétfői híradások szerint Irán megpróbálja korlátozni az Oroszországnak a folyamatban lévő ukrajnai háború során szállított rakéták hatótávolságát.

Az Axios négy magas rangú izraeli tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy Irán nemzetközi szankcióktól tart, amiért fegyvereket szállít Oroszországnak.

Különösen a ballisztikus rakétaszállítások sérthetik az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015-ben hozott 2331-es határozatát,

amiért Teheránnal szemben újra szankciókat lehetne bevezetni.

Az izraeli tisztviselők szerint ennek elkerülése érdekében Teherán csak olyan fegyvereket tervez Moszkvának szállítani, amelyek hatótávolsága nem éri el a 300 kilométert.

Emellett más rakétákat is módosíthatnak, hogy a 2015-ös határozat paraméterein belül maradjanak – jelentette az Axios. Az egyik rakéta, amelyet megváltoztathatnak, a Fateh-110-es, egy szilárd hajtóanyaggal működő, föld-föld ballisztikus rakéta.

Téli álomba merültek az iráni kamikáze drónok Oroszországban

A repülő szerkezeteket nem használták Ukrajnában azóta, hogy november 17-én leesett az első hó.

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn újabb szankciókat léptettek életbe Iránnal szemben, részben az Oroszországnak történő drónszállítások miatt.

„Ezeket az Irán által szállított fegyvereket Oroszország válogatás nélkül használja az ukrán polgári lakosság és infrastruktúra ellen, borzalmas pusztítást és emberi szenvedést okozva”

– áll az uniós miniszterek közleményében.

Pénteken újságírókkal beszélgetve John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője megjegyezte:

„Irán Oroszország legfőbb katonai támogatójává vált”.

„Oroszország iráni drónokkal csapást mért az energetikai infrastruktúrára, megfosztva ukránok millióit az áramtól, a fűtéstől, a kritikus szolgáltatásoktól. Az emberek Ukrajnában ma ténylegesen meghalnak Irán akcióinak a következtében”.

Irán elleni szankciókról döntött az amerikai kormány a drónszállítások miatt

A szankciók az iráni Forradalmi Gárda légierejét, valamint a pilóta nélküli légi eszközöket, drónokat gyártó iráni vállalatokat érintik.